Pretraga

U Getaldiću rastu najbolji matematičari u Hrvatskoj

A- A+

Hrvatski predstavnici godinama postižu dobre rezultate na međunarodnim natjecanjima iz matematike, a pravi bum se dogodio ovo ljeto kada se uz zlatnoga Domagoja Ćevida još četvero naših predstavnika okitilo medaljama. Svima je zajedničko da su se za natjecanja pripremali u udruzi nadarenih matematičara Marin Getaldić. Kako funkcionira, čime se bavi te kakve planove u budućnosti ima ova zanimljiva organizacija otkrio nam je jedan od mentora u Getaldiću Ivan Gavran.

Izniknuli na entuzijazmu studenata

Prije tri godine kada je izniknula na entuzijazmu studenata matematike, udruga Marin Getaldić nije imala gotovo nikakvu podršku obrazovnih struktura. Danas kad u svojim redovima ima olimpijskog pobjednika te već drugu godinu za redom šalje značajan broj natjecatelja na međunarodna natjecanja otvaraju im se vrata, a ni kod ministra Jovanovića nisu prošli nezapaženo.

– Sve je krenulo iz 5. i 15. gimnazije gdje nam je bila baza. Grupica studenata matematike odlučila se organizirati kako bi nadarenim matematičarima omogućila adekvatnu podršku. U susret su nam izašle škole i naš fakultet. S vremenom smo se kroz predavanja, oglase i natjecanja polako širili, a sad kad su iz obrazovnih struktura shvatili da radimo dobar posao otvoreni su nam i komunikacijski kanali s ministarstvom, što je sjajna stvar, kazao nam je sažeto Ivan Gavran, mentor u udruzi Marin Getaldić.

Dodao je još kako su oni u nekim školama radili kao mentori i ranije, ali da su shvatili kako će biti puno efikasniji ukoliko se organiziraju.

Vraćamo dug novim generacijama

Specifičnost ove udruge je između ostaloga to što za predavače i organizatore nema financijske koristi, a nagrada im je uspjeh onih koje podučavaju i druženje s ljudima koji dijele iste interese.

– Svi su mentori studenti matematike koji su nekada i sami bili natjecatelji na matematičkim prvenstvima i olimpijadama. Nama je tada netko pomagao i ovo je naš način da taj svoj dug vratimo novim generacijama, a isto tako smo našli lijep način da ostanemo u tim matematičkim krugovima, kazao je ovaj 22-godišnji student. 

Područje njihova djelovanja je svake godine sve šire pa tako osim subotnjih predavanja na PMF-u, članovi udruge Marin Getaldić organiziraju sudjelovanje na međunarodnom natjecanju Turnir gradova te ljetni matematički kamp.

Sponzori im daju vjetar u leđa

S obzirom da ovakve prilike zahtjevaju i određena financijska sredstva. Srećom, usprkos krizi, Udruga ima podršku sponzora.

– Što se predavanja tiče tu nam u susret izlazi PMF u Zagrebu. Natjecanje za Turnir gradova organiziramo sami i za to nam ne trebaju ozbiljnija financijska sredstva. Ipak to natjecanje ima završnicu na konferenciji u Rusiji, jer im je baza u Moskvi. Zadnje dvije godine se plasiralo ukupno pet naših natjecatelja za što nam je trebala financijska pomoć. Slična stvar je i s ljetnim kampom u kojem smo ove godine ugostili značajan broj djece, kazao je Gavran. 

Zahvalio se u ime udruge i sponzorima iz Ericsson Nikole Tesle, Atlantic Grupe i Calyxa koji im daju golemu podršku.

Online predavanja i novi članovi

Do sad su ostvarili zamjetan uspjeh pa je rad dvadesetak predavača i po prilici isto toliko učenika zapeo za oko i samomministru koji ih je posjetio prošli tjedan. Naravno ova ambiciozna ekipa ne namjerava živjetina lovorikama te već sad klešu planove za budućnost.

–  U budućnosti planiramo popularizirati naša subotnja predavanja. Traju četiri sata i održavaju se vikendom ujutro te nema bar previše ljudi na njima. voljeli bismo ih učiniti brojnijima. Također cilj nam je unaprijediti sustav online komunikacije putem projekta Školjka i predavanja kako bi proširili područje djelovanja van Zagreba, zaključio je Gavran za kraj.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap