Pretraga

U gimnazijskim udžbenicima Merzel, Linić i Sabo istaknuti kao primjer dobrih političara

A- A+

U udžbeniku za gimnazije i srednje škole za predmet politika i gospodarstvo slikom su kao primjer dobrih političara istaknuti donedavna stanovnica zatvora u Remetincu i bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo te smijenjeni Slavko Linić, koji je do prije nekoliko mjeseci vršio dužnost ministra financija.

www.sysprint.hr

Kao primjeri dosljednih i uspješnih političara u poglavlju Lokalna samouprava u Hrvatskoj udžbenika za predmet politika i gospodarstvo slikom su istaknuti bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, koja je do prije koji dan živjela u zatvoru u Remetincu, bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora zbog podmićivanja dvoje vijećnika s HDZ-ove liste te Slavko Linić, bivši ministar financija kojeg je smijenio sam premijer Zoran Milanović.

Izdvojeni članak

Uz razmjenu udžbenika koju organizira Grad Zagreb odvija se i kupo-prodaja, a MZOS o tome ne zna ništa

Korumpirani političari kao primjer dobre prakse u politici lokalne samouprave

Udžbenik koji je tiskan i planiran za školsku godinu 2014./2015. tako je ‘posebno opjevao Linića kao dosljednog ministra financija koji brine o našoj gospodarskoj stabilnosti’, piše tportal.

Na stranicama 68. i 69. uredno su priložene fotografije navedenih političara te je naglašeno kako je Sabo ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara, a Merzel je po drugi put izabrana za županicu.

Izdvojeni članak

Pismo učitelja: ‘Po čemu su novi udžbenici kvalitetniji od starih? Prodaju nam ‘ono’ pod bubrege’

Svježe tiskani udžbenici s gafom na 68. i 69. stranici

Autori udžbenika Goran Sunajko, Dario Čepo i Ivo Goldstein nisu mogli znati da će osobe koje su sami odabrali kao dobre primjere političara iz lokalne samouprave ubrzo doživjeti bolan pad. Marina Lovrić Merzel provela je nekoliko mjeseci u zatvoru zbog koruptivnih djela koja se još istražuju, Željko Sabo nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora zbog davanja mita, dok je Linić, opisan kao ‘ministar koji radi gospodarske stabilnosti Hrvatske koja se temelji na fiskalnoj disciplini, dosljedno inzistira na kontroli plaćanja poreza i provodi je kako bi se povećali prihodi države’, smijenjen od strane samog predsjednika Vlade. Ipak, ovakvo što može se smatrati popriličnom gafom.

Svježe tiskani udžbenici iz jednog od najpopularnijeg izbornog predmeta na državnoj maturi tako će kod mnogih učenika vjerojatno izazvati podsmijeh, dok će autori udžbenika, ukoliko žele izbjeći ovakvo što ubuduće vjerojatno sljedeći put malo bolje promisliti koga osvijetliti kao pozitivan primjer političara.

U gimnazijskim udžbenicima Merzel, Linić i Sabo istaknuti kao primjer dobrih političara
Share via
Copy link
Powered by Social Snap