Pretraga

U Hrvatskoj cijepljeno 1.300 tinejdžera, od jeseni će se cijepiti učenici? ‘Bit će prioriteta i kod djece’

A- A+

U Hrvatskoj je do sada protiv koronavirusa cijepljeno 1.300 tinejdžera, a riječ je uglavnom o nepokretnim mladim osobama osoba čije je zdravstveno stanje teško i za koje bi COVID-19 mogao biti vrlo opasan. Europska agencija za lijekove trebala bi do kraja mjeseca odobriti Pfizer za mlade od 12 do 16 godina, a čim se to dogodi u Hrvatskoj može započeti i cijepljene te dobne skupine. Jer naputak o cijepljenju u obrazovnim ustanovama ne podrazumijeva samo cijepljenje nastavnika nego i učenika, ističe zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Foto: Unsplash

– Naš plan i program cijepljenja protiv COVID-a-19 jasno je razrađen te će, kada EMA odobri Pfizerovo cjepivo za mlade u dobi od 12 do 16 godina, oni biti u jednoj od već utvrđenih grupa za cijepljenje. Njihovo cijepljenje trenutkom odobravanja može početi. Naime, kao i kod starijih bit će prioriteti i kod djece, a to primjerice znači da će se prvo cijepiti kronični pacijenti, pa onda mladi koji se obrazuju za medicinska zanimanja, a nakon njih i svi ostali. Kao temelj služi i naputak o cijepljenju u obrazovnim ustanovama što ne podrazumijeva samo cijepljenje nastavnika nego i učenika i dugih zaposlenih, rekla je za Jutarnji list Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Kako doznaje Jutarnji, Hrvatskoj je cijepljeno je samo 1.300 mladih do 19 godina i to Pfizerovim cjepivom, koje je kod nas jedino registrirano za osobe od 16. godine života i nadalje. Riječ je o nepokretnim mladim osobama osoba čije je zdravstveno stanje teško pa bi za njih COVID-19 mogao biti vrlo opasan. U toj dobnoj skupni su i učenici završnih razreda koji imaju praksu u zdravstvenim ustanovama.

Hoće li Hrvatska i druge EU zemlje do početka nove školske godine krenuti s cijepljenjem djece u dobi od 12 do 16 godina ovisi prije svega o odluci Europske komisije kao i o tome koliko će se uspjeti cijepiti populacija starije dobne skupine, piše Jutarnji.

Od odobravanja Pfizera za mlađe od 12. godina u SAD-u je prošlo desetak dana i već je cijepljeno 600.000 djece u dobi od 12 do 15 godina. Cijepljenje do početka nove školske godine najavljuju i Kanada i Velika Britanija koje bi najkasnije tijekom kolovoza započele cijepljenje svojih mladih, prenosi Jutarnji list.

U Hrvatskoj cijepljeno 1.300 tinejdžera, od jeseni će se cijepiti učenici? ‘Bit će prioriteta i kod djece’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap