Pretraga

U Hrvatskoj kreće veliko robotičko natjecanje, u njemu sudjeluju i strani učenici

A- A+

U Varaždinu se održava najveće međunarodno natjecanje robotičara – 1. virtualni ROBOCUP JUNIOR CROATIA 2022. Riječ je o ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u 14 kategorija, a koje se održava od 14. do 21. travnja ove godine.

U Varaždinu se od 14. do 21. travnja 2022. godine, održava najveće međunarodno natjecanja robotičara, 1. virtualni ROBOCUP JUNIOR CROATIA 2022. Cilj natjecanja je promicanja i popularizacije robotike, logičkog mišljenja sposobnosti, kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštva učenika.

Riječ je, naime, o ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škole u 14 kategorija, na kojeg se prijavilo 113 ekipa, među kojima su i četiri ekipe iz Njemačke te dvije iz Slovenije. Rezultat je to odlične suradnje Centra izvrsnosti za nove tehnologije – Program za robotiku i Hrvatskog robotičkog saveza, ali i rezultat napornog rada mentora i učenika.

Izdvojeni članak
robot-pauk

Riječki srednjoškolci na nastavi informatike izradili 11 robota i to uz pomoć uputa s YouTubea

Bavljenje robotikom ima brojne benefite

Natjecanje je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec ističući kako je ono samo još jedan dokaz kako su centri izvrsnosti aktivni i prepoznati u organizaciji međunarodnih natjecanja.

– Drago mi je što su djeca prepoznala ovakav vid obrazovanja jer im bavljenje robotikom omogućuje da razviju svoje talente te kreativno i kritičko razmišljanje, da uče dolaziti do samostalnih zaključaka, razvijaju komunikacijske vještine te da se uče strpljenju i suradnji, rekla je Zagorec.

Ivica Kolarić, voditelj programa za robotiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije, rekao je da je ovo natjecanje prvo ovakve vrste u Hrvatskoj i kao takvo je veliki izazov za učenike, učitelje i sve koji sudjeluju u organizaciji.

Najbolje ekipe imat će dodatne zadatke i intervju s komisijom

Naime, kako ističe Kolarić, sve ekipe u svojim udrugama i školama morale su odraditi zadane zadatke te ih postaviti na Discord do 13. travnja. Komisija zadužena za određenu kategoriju pogledat će videozapise i bodovati vožnje po unaprijed zadanim pravilima, a najbolje ekipe imat će dodatne zadatke i intervju s komisijom.

– Natjecanje obuhvaća djecu vrtićke dobi, pa sve do 19 godina, rekao je Kolarić te je istaknuo da su pokrenuli i jednu novu kategoriju Formula Beginner, u kojoj učenike žele upoznati s električnim vozilima, kako ih konstruirati te na koncu voziti.

Valja istaknuti da je ovo natjecanje izlučno za prijavu ekipa na europsko RoboCup Junior natjecanje u 10 različitih kategorija te za svjetsko natjecanje u šest različitih kategorija. Napominje se i činjenica da oko 20 djece 22. travnja putuje u Weiz na otvoreno RoboCup Junior natjecanje Austrije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap