Pretraga

U Hrvatskoj nezaposleni magistar, a u Oslu medicinski brat s plaćom od 24 tisuće kuna

A- A+

Zoran Šabić samo je jedan u nizu Hrvata koji se odlučio za bolje sutra u inozemstvu. Ovaj 37-godišnji Sinjanin magistar je novinarstva i medicinski brat. Kako u rodnoj zemlji nije mogao naći posao, dvije i pol godine je učio norveški jezik i sređivao dokumentaciju te se prije dva tjedna uputio u Oslo gdje kao medicinski brat može zarađivati 24 tisuće kuna.

www.ddsv.hr

Sinjanin Zoran Šabić magistar je novinarstva i medicinski brat, no u rodnoj zemlji ovaj 37-godišnjak nije mogao naći posla. Stoga se dvije godine posvetio učenju norveškog jezika te se prije dva tjedna domogao Osla. Nakon položenih pet stupnjeva jezika i strpljivog prikupljanja potrebne dokumentacije, stigao je u norvešku metropolu u kojoj kao medicinski brat može zarađivati i do 24 tisuće kuna mjesečno, piše Slobodna Dalmacija.

Kako kaže, odlučio je za sobom ostaviti sav taj čemer u Hrvatskoj jer mu se više stvarno nije dalo gubiti vrijeme i godine na ‘wannabe’ državicu na tom jadnom Balkanu. Olakotna okolnost Zoranu je ta što se u Oslu smjestio kod prijatelja te ne mora izdvajati novac za stan i režije pa se može stopostotno posvetiti učenju jezika i traženju posla.

Izdvojeni članak

Svake godine se iz Hrvatske iseli više od 10,000 mladih

‘Osim uništene sadašnjosti, apsolutno nisam vidio perspektivu u budućnosti’

– Odavno mi je bilo jasno da u Hrvatskoj nemam što tražiti. Za obrazovane ljude koji žele pristojno živjeti od svoga rada u njoj nema mjesta. Osim uništene sadašnjosti, apsolutno nisam vidio perspektivu u budućnosti. U jednoj potpuno devastiranoj zemlji poremećenih vrijednosti jednostavno mi se više nije dalo živjeti, izjavio je za navedeni izvor 37-godišnjak koji je samo jedna kap u moru mladih ljudi koji mahom napuštaju domovinu u potrazi za boljim životnim uvjetima.

Nakon završene Srednje medicinske škole u Splitu, točnije smjera medicinskog tehničar, Šabić je sedam godina radio u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici ‘Merkur’ te paralelno završio četverogodišnji studij novinarstva. Kao magistar počeo je raditi u novinama poput Večernjeg lista, Glorije i Elite. Potom je prošao kroz nekoliko marketinških agencija,  PR odjel modne tvrtke Amadeus jeans i na kraju je radio kao konzultant u UNICEF-ovu uredu za odnose s javnošću.

Izdvojeni članak

Želite studirati u inozemstvu? Ovo su najbolji gradovi na svijetu za studentski život


Plaće za bolničare do 24 tisuće kuna

– Prosječna plaća visokoobrazovanog stručnjaka je oko 30-40 tisuća kuna. Bolničari imaju 18-24 tisuće, a medicinske sestre 24-32 tisuće kuna, što ovisi o godinama radnog iskustva i poziciji. Uštedjeti se svakako može, ali ono što je najvažnije jest činjenica da je perspektiva jako dobra. Školovanje je, uključujući i studiranje, besplatno baš kao i zdravstvene usluge, objašnjava novopečeni stanovnik norveške metropole.

– Nisam se puno premišljao o selidbi u Norvešku jer sam odmah pri prvom posjetu 2012. godine uvidio kako je riječ o zemlji u kojoj su prava uređena, a mogućnosti velike. Doduše, nije bilo jednostavno. Trebalo je skupiti sve papire i pripremiti ih za priznavanje u Norveškoj. Polako sam počeo učiti jezik i strpljivo skupljati sve informacije koje bi mi mogle biti od koristi. Otkako smo prošle godine ušli u EU, ne moramo više podnositi prijave boravka niti tražiti radne dozvole. Iako nije članica Europske unije, Norveška priznaje gotovo sve EU zakone, objašnjava Sinjanin Zoran dodajući kako je pri odlasku imao bezrezervnu podršku umirovljene majke i očuhu zaposlenog u HEP-u.

Važno je položiti test u Norveškoj

Prva stvar kojom će se pozabaviti jest usavršavanje jezika, zatim će položiti testove i na kraju potražiti posao u medicinskoj struci. Kako kaže, tip posla kojim će se baviti ovisit će o autorizaciji njegove stručne spreme (bolničar ili medicinski brat).

– Znanje jezika otvara sva vrata. I osigurava dobivanje posla, jer je za to potrebno polaganja prvog nivoa, a testovi vrijede samo ako se polažu u Norveškoj. Prije toga namjeravam nešto malo honorarno raditi, zapravo i ne mogu puno radno vrijeme jer se moram pripremati za polaganje jezika, izjavio je 37-godišnji Sinjanin.

Izdvojeni članak

AIESEC organizira info sastanke za studente koji žele na praksu u inozemstvo

Zoran objašnjava kako na norveškom tržištu rada posao mogu pronaći liječnici specijalisti, inženjeri svih struka, medicinske sestre, arhitekti, IT stručnjaci… U navedenim područjima stranci mogu raditi i bez poznavanja norveškog jezika jer im je za prvu ruku dovoljan engleski. Ponuda poslova, pak, može se pretraživati preko norveških web stranica za zapošljavanje ili na službenim stranica na kojima se nude poslovi za govornike s engleskog govornog područja.

Uštede na početku nema jer je visok standard

Što se tiče bolovanja, ono je u Norveškoj pokriveno u stopostotnom iznosu plaće, jednako kao i porodiljni dopust. No kao početnik s nižim primanjima ne možete uštedjeti jer je standard vrlo visok. Stan i režije u Oslu kreću se od 10 do 15 tisuća kuna, stoga većina odlučuje dijeliti stambeni prostor ili dignuti kredit pa kupiti stan.

– S klimom i atmosferom nemam problema, volim zimu i hladne dane, duge noći i kišna jutra, snježne pahulje, miris upaljenih svijeća i topli čaj, za kraj je otkrio Zoran Šabić koji je godinama proveo u Zagrebu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap