Pretraga

U Hrvatsku stiže cjepivo protiv COVID-a za djecu od 5 do 11 godina, poznato i kada

A- A+

U Hrvatskoj je trenutno moguće cijepljenje samo učenika starijih od 12 godina, ali uskoro u Hrvatsku stiže i cjepivo za djecu od 5 do 11 godina. Za sada će stići 48 tisuća doza.

Foto: Pixabay

Nakon što je njemački ministar zdravstva otkrio kako u tu zemlju do 13. prosinca dolazi cjepivo protiv COVIDA-19 za djecu od pet do 11 godina. RTL.hr je doznao kada te koliko doza dolazi u Hrvatsku.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), potvrdili su im kako je riječ o 48 tisuća doza koje u Hrvatsku dolaze idućeg tjedna, dakle otprilike u isto vrijeme kao što će doći u Njemačku koja očekuje 2,4 milijuna doza.

Dobivaju isto cjepivo kao stariji od 12, samo manju dozu

Kako je još potkraj studenog objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo je proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 5 i 11 godina. Isto cjepivo je od ranije je odobreno za prevenciju bolesti COVID-19 u odraslih osoba i djece u dobi od 12 i više godina.

– Cjepivo Comirnaty primjenjuje se u djece u dobi od 5 do 11 godina u manjoj dozi nego što je to u osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg). Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doze.

Glavno kliničko ispitivanje pokazalo je da je imunološki odgovor na cjepivo Comirnaty primijenjeno u manjoj dozi od 10 µg u ovoj dobnoj skupini usporediv s imunološkim odgovorom u dobnoj skupini od 16 do 25 godina u kojih je primijenjena veća doza od 30 µg (mjereno razinom antitijela protiv virusa SARS-CoV-2). Djelotvornost cjepiva izračunata je u oko 2000 djece u dobi od 5 do 11 godina koja ranije nisu imale simptome zaraze bolešću COVID-19. Dio ispitanika primio je cjepivo, a dio placebo. Troje od 1.305 osoba koje su primile cjepivo razvila je simptome bolesti COVID-19, u usporedbi sa 16 od 663 osoba koje su primile placebo. Navedeno znači da je u ispitivanju cjepivo pokazalo djelotvornost od 90,7% u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19 (iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7% i 98,3%), pojasnili su iz HALMED-a.

Izdvojeni članak
cijepljenje cjepivo

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić za srednja.hr odgovara na 3 česte tvrdnje o cjepivu protiv korone

Nuspojave slične kao i kod starijih od 12

Naglašavaju i kako su najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina.

– Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu. CHMP je zaključio da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19. Sigurnost i djelotvornost primjene cjepiva u djece i odraslih nastavlja se intenzivno pratiti tijekom provedbe cijepljenja u državama članicama EU-a kroz farmakovigilancijski EU sustav prikupljanja i analize prijava sumnji na nuspojave te putem dodatnih studija proizvođača i regulatornih tijela za lijekove, zaključili su iz HALMED-a, a više o cjepivu za djecu od 5 do 11 godina doznajte ovdje.

U Hrvatsku stiže cjepivo protiv COVID-a za djecu od 5 do 11 godina, poznato i kada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap