Pretraga

U irskim školama se počinje učiti o ateizmu

A- A+

Od iduće školske godine u irskim će se osnovnim školama na satima etike i sustava vjerovanja naučavati o ateizmu. Takvu mogućnost imat će svega 16 tisuća osnovaca, budući da je 93 posto škola u Irskoj pod jurisdikcijom Katoličke crkve. Na nastavi o ateizmu čitat će se primjerice tekstovi iz djela Richarda Dawkinsa ‘Čarolija stvarnosti’, koji će biti prilagođeni podučavanom uzrastu.

U irskim osnovnim školama od naredne godine se počinje učiti o ateizmu. Kako je u ovoj strogo katoličkoj zemlji, čak 93 posto škola pod okriljem Crkve, program će biti namijenjen ovima koje nisu, odnosno otprilike za 16 tisuća osnovaca. Ateisti u Irskoj osigurali su si pravo da učenici uče kako Bog ne postoji, piše Guardian.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Požege u sklopu GLE projekta izradit će kurikulum za novi gimnazijski predmet

Na satima etike i sustava vjerovanja, učit će se o ‘nevjerništvu’. Kurikulum su sastavili u organizaciji Ateisti Irske. Na nastavi će se primjerice čitati tekstovi iz djela ‘Čarolija stvarnosti’ autora Richarda Dawkinsa, koji je veliki pobornik teorije evolucije te se već djelom ‘Iluzija o Bogu’ zamjerio s religijskim starješinama diljem svijeta.

Osim toga iz organizacije Ateisti Irske objašnjavaju da će lekcije djeci biti dostupne na internetu, te će ih se moći konzultirati putem aplikacija na pametnim telefonima.

Cilj novih lekcija o ateizmu nije naučiti djecu kako bog ne postoji, već im objasniti i drukčije poglede na svijet, pa i taj ateistički da boga nema. Koliko je utjecaj Katoličke crkve snažan u Irskoj svjedoči i prije spomenuti podatak da imaju utjecaj u čak 93 posto škola, iako ih ne financiraju, nego porezni obveznici.

Utjecaj Crkve se očituje i u državnom ustavu Irske iz 1937. godine u kojem se nekoliko puta bog spominje kao jedini autoritet.

U irskim školama se počinje učiti o ateizmu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap