Pretraga

U jednom gradu uskoro bi se mogla otvoriti srednja plesna škola: ‘Bila bi to prva takva u Hrvatskoj’

A- A+

Iz Rijeke je poslano pismo namjere Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi se krenulo s osnivanjem srednje plesne škole u Rijeci. Bila bi to prva plesna škola nakon koje bi se učenici odmah mogli zaposliti i to u školu koja bi imala dva odsjeka, za suvremeni ples i za klasični balet. Nakon slanja pisma Ministarstvu, kreće izrada elaborata u suradnji s Gradom za uključivanje nove škole u mrežu srednjih škola.

Foto: Unsplash

Osnovna škola Vežica u suradnji s gradom Rijekom poslala je pismo namjere Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi se osnovala srednja plesna škola u Rijeci, prenosi Novi list. Naime, pri OŠ Vežica već 15 godina djeluje i Osnovna škola za klasičan balet, a srednja škola je poželjna među učenicima.

– Ove godine Osnovna škola za klasičan balet i suvremeni ples slavi 15 godina rada i u tih 15 godina dvadesetak naših učenika svoje je obrazovanje moralo nastaviti u Zagrebu ili izvan Hrvatske. Uglavnom učenici odlaze u Ljubljanu, Milano i Budimpeštu. Interesa za srednjoškolskim obrazovanjem ima, a kad bi Rijeka imala svoju školu, bilo bi ga sigurno i više. Ideja je otvoriti strukovnu četverogodišnju školu nakon koje bi se učenici odmah mogli zaposliti i to u školu koja bi imala dva odsjeka, za suvremeni ples i za klasični balet. Bila bi to prva takva škola u Hrvatskoj, rekla je Violeta Nikolić, ravnateljica OŠ Vežica za Novi list.

‘Srednja plesna škola bi bila nadogradnja onoga što već 15 godina radimo’

Prvi je korak napravljen, a uz njega već su počeli dogovori oko suradnje s jednom školom u Istri.

– Mi kadra imamo i to vrlo stručan kadar, a srednja škola bi bila nadogradnja onoga što već 15 godina radimo. Ono što će sada uslijediti je izrada elaborata za uključivanje nove škole u mrežu srednjih škola. Radi se o procjenama potrebe, koliko ima učenika i slično. Taj ćemo elaborat izraditi s Gradom, objasnila je ravnateljica Nikolić za Novi list.

Dodala je i kako bi buduća plesna škola bila samostalna ustanova te bi se nalazila u središtu Rijeke.

– Iako smo osnivači osnovnih škola, imamo zakonsko pravo osnovati i srednju školu te smo odmah prihvatili ideju o osnivanju plesne škole. Pored toga u planu je i proširenje OŠ Vežica upravo zbog potrebe Osnovne škole za balet i klasični ples. Za nadogradnju OŠ Vežica već postoji izrađena projektna dokumentacija koju je potrebno revidirati i sredstva za to predviđena su u ovogodišnjem proračunu Grada. Kao i sredstva za izradu projektne dokumentacije za nadogradnju i rekonstrukciju OŠ Fran Franković, poručila zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan za Novi list.

Izdvojeni članak

Znate li da postoje srednje škole za plesače? Posjetili smo jednu od najpoznatijih

‘Osnovnoškolski program na engleskom jeziku nam je potreban’

Paralelno se radi i na otvaranju osnovne škole na engleskom jeziku koja bi se provodila u sklopu već postojećih škola.

– Rijeka se razvija, dolaze inozemne tvrtke i smatramo da nam je osnovnoškolski program na engleskom jeziku potreban. Krenuli bismo s uvođenjem od prvog razreda osnovne škole. Vjerujemo da kadar neće biti problem, a plan je da to bude pri nekoj od postojećih škola. Još ne znam pri kojoj. Moguće je otvaranje takvih razreda i na više lokacija, objašnjava Krpan za Novi list.

U jednom gradu uskoro bi se mogla otvoriti srednja plesna škola: ‘Bila bi to prva takva u Hrvatskoj’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap