Pretraga

U jednom mjestu norijada počinje već sutra i traje pet dana: Maturanti će imati ‘roditeljsku ophodnju’

A- A+

Maturantima iz Međimurske županije već sutra počinje njihova norijada pod nazivom ‘Coolijada’ i trajat će čak pet dana. Kroz prva četiri dana održat će se razne aktivnosti, dok će se završni mimohod maturanata održati zadnji dan odnosno 25. svibnja u srijedu. ‘Coolijadu’ su osmislili policijski službenici još 2004. godine te će oni paziti na red tijekom norijade, a pomoći će im i ‘roditeljska ophodnja’.

Foto: PU međimurska

Nakon dvije godine pauze zbog korone, na velika vrata vraća se ‘Coolijada’, norijada u Međimurskoj županiji. Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata održat će se u razdoblju od 20. svibnja do 25. svibnja 2022., dok je završni mimohod predviđen za srijedu 25. svibnja.

– Krajem svibnja nastavlja se s provođenjem preventivnog projekta ‘Coolijade’, kojeg su osmislili policijski službenici (‘preventivci’) Policijske uprave međimurske, sada već davne 2004. godine. ‘Coolijada’ je prvenstveno zamišljena kao preventivni projekt, koji kroz razne edukativne i zabavne sadržaje postiže primarni cilj, a to je usmjeravanje i poticanje maturanata na pozitivno ponašanje. Provođenjem mnogobrojnih aktivnosti tijekom ‘Coolijade’ preveniraju se razni oblici međuvršnjačkog nasilja, kao i druga neprihvatljiva te štetna ponašanja, stoji na stranicama PU međimurske.

Coolijada je zamišljena kao preventivni projekt za poticanje maturanata na pozitivno ponašanje

Organizaciju i provedbu ‘Coolijade’ podupiru ravnatelji svih međimurskih srednjih škola te gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, kao i Međimurska županija.

– Čakovečkim ulicama maturanti će krenuti u 13:30 sati, a trasa kretanja je već godinama dobro poznata. Kolona kreće od SRC-a ‘Mladost’ u Športskoj ulici, zatim prolazi Vukovarskom ulicom, Ulicom Vladimira Nazora, Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice Kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim se nastavlja kretati Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava na svom polazištu kod SRC-a ‘Mladost’. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec. poručili su iz PU međimurske.

PREVENTIVNI SAVJETI POLICIJE PU MEĐIMURSKE ZA MATURANTE

– ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora (mobitele, novčanike, torbice s dokumentima i sl.)
– koristite torbice koje se nose direktno uz tijelo (npr. okopojasne torbice) te pazite na svoje osobne stvari
– izbjegavajte upravljanje motornim vozilima i biciklima te pješačenje prometnicama u većim grupama ili noću
– kontaktirajte roditelje za prijevoz ili koristite dostupne taxi usluge
– izbjegavajte incidentne situacije (nasilje među mladima, konflikti iz prijašnjih razdoblja i sl.)
– ne sklapajte olako tzv. “brza i laka” prijateljstva je r vrlo lako možete postati počinitelji ili žrtve nedopustivih ponašanja, npr. vandalizam, tuča, konzumacija opojnih droga i sl.)
– ne ostavljajte svog prijatelja/prijateljicu, koji je popio previše alkoholnih pića bez pomoći (pozovite roditelje ili hitnu pomoć)
– ne oštećujte tuđu imovinu…
– ne koristite pirotehnička sredstva (petarde, baklje i dr.).

O sigurnosti maturanata brinut će tzv. ‘roditeljske ophodnje’

Birat će se i Najmaturant, Najmaturantica i najoriginalniji razred, a samo proglašenje bit će na završnoj svečanosti u srijedu.

– I ove godine o sigurnosti maturanata brinut će tzv. ‘roditeljske ophodnje’. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 24. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Kako bi obilježavanje završetka srednjoškolskog obrazovanja proteklo sa što manje štetnih i neželjenih posljedica, apeliramo na maturante da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, kao ni sigurnost drugih građana te da ne uništavaju imovinu, navodi policija iz PU međimurske.

Policija također poručuje da se, ako procijenite da u određenim trenucima trebate pomoć, bez ustručavanja obratite policijskim službenicima ili nazovite 192.

– Također, napominjemo kako će u srijedu, 25. svibnja od 13 sati do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, konkretno od raskrižja s Vukovarskom ulicom do trgovačkog centra ‘KTC’, a u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata, rekli su iz PU međimurske.

Copy link
Powered by Social Snap