Pretraga

U jednom od većih gradova otvara se nova srednja: Pedagogija je različita od one u javnim školama

A- A+

U Hrvatskoj waldorfske škole postoje već 25 godina, a od ove jeseni s radom bi trebala početi i privatna srednja waldorfska škola u Rijeci. Radi se o programu koji nudi cjelokupnu odgojno-obrazovnu ponudu, a pedagogija se prvenstveno temelji na razumijevanju čovjeka u njegovim razvojnim fazama te u skladu s time preporučuje određene prakse.

Foto: Unsplash

Waldorfski pedagog i stručnjak za kurikulum, Martyn Rawson, posjetio je Rijeku kako bi pružio podršku za otvaranje srednje waldorfske škole i to već od ove jeseni, piše Novi list. Nakon sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje se razgovaralo o mogućnostima podrške i poticanja rada waldorfskih škola u Hrvatskoj, Rawson je, kao jedan od recenzenata Kurikuluma srednje waldorfske škole u Rijeci, objasnio kako točno funkcionira waldorfska škola.

– Waldorfska pedagogija zamišljena je kao program koji nudi cjelokupnu odgojno-obrazovnu ponudu u vertikali od ranog i predškolskog odgoja, preko osnovnoškolskog do srednjoškolskog obrazovanja. U većini država u svijetu ovakva vertikala je omogućena te tek tada škole mogu ostvariti sve razvojne potencijale učenika koje nudi waldorfska pedagogija, rekao je Rawson za Novi list.

Nakon Rijeke, uskoro bi se mogla otvoriti i waldorfska srednja škola u Zagrebu

Iako u Hrvatskoj waldorfske škole rade već 25 godina, tek sada su postignuti uvjeti za otvaranje prve takve srednje škole, a Rawson je najavio i kako će se srednja waldorfska škola uskoro otvoriti i u Zagrebu.

– Kurikulum srednje škole u Rijeci koji sam recenzirao uvelike se temelji na mom radu i radu mojih kolega koji uspješno djeluju u Europi već desetljećima, i neprestano nadograđuju odgojno-obrazovnu ponudu u skladu s vremenom u kojem živimo. Zadovoljan sam što su riječki kolege nadopunili kurikulum ciljevima specifičnim za vašu zemlju, u područjima kao što su povijest, jezik i geografija, objasnio je Rawson za Novi list.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Osnivač Waldorfske škole rođen je u Međimurju

‘To je pedagogija koja se temelji na razumijevanju čovjeka u njegovim razvojnim fazama te u skladu s time preporučuje određene prakse’

Waldorfska škola ima drugačiji pristup pedagogiji od onoga u javnim školama, a temelji se na antropozofskim načelima.

– To je pedagogija koja se prvenstveno temelji na razumijevanju čovjeka u njegovim razvojnim fazama te u skladu s time preporučuje određene prakse. Ima snažno uvjerenje u jedinstven razvojni potencijal koji svako dijete nosi u sebi te s raznolikošću sadržaja i s mnoštvom praktične primjene znanja za cilj uzima zdrav razvoj svakog pojedinog učenika prema ostvarenju njegovog punog potencijala. Navedene vrijednosti u modernim se obrazovnim krugovima danas već uvelike cijene te mnoge obrazovne strategije uzimaju upravo navedeno kao dugoročne ciljeve svojih obrazovnih sustava, te u tom smislu waldorfske škole sa svojim 100-godišnjim iskustvom mogu pružiti izvrstan primjer, poručio je Rawson za Novi list.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap