Pretraga

U jurnjavi za kadrom: Mladi fotografi otkrivaju kako stvoriti umjetničku fotografiju pod vremenskim pritiskom

A- A+

Ambiciozni natjecatelji trećih Foto dana mladih otkrili su nam kako se nose s pritiskom kad su im vremenski rok i motivi umjetničkih fotografija zadani. Pokušali smo pronaći recept za kvalitetnu umjetničku fotografiju i evo što smo saznali.

FDM: Ivan Gudić

‘Prava umjetnost se ne može požurivati’, poznata je krilatica kojom se kreativci vode već stotinama godina. Upravo ta maksima je prva žrtva pritiska koje tržište vrši na umjetnike našeg vremena.

S tim problemom suočili su se i natjecatelji na ovogodišnjim Foto danima mladih koji su tijekom samo dva dana morali stvoriti čak 30 fotografija iz ukupno tri područja. Fotografiralo se od ranog jutra, a snimci su se popravljali do sitnih noćnih sati, frustracija je rasla zajedno s podočnjacima.

Izdvojeni članak

Neobičan diplomski rad: Austrijski studenti u Zadru na FDM-u pokazali kako se stvara Matrix iz ‘kućne radinosti’

Fotografija u utrci s vremenom

Vremenski pritisak i zadani motivi tjerali su 50-ak fotografa u bjesomučnu potjeru za ‘onim pravim kadrom’ koji će im donijeti pobjedu. Odgovor na tajnu o stvaranju fotografija pod pritiskom potražili smo kod ovogodišnjih natjecatelja.

– Meni osobno nije neki problem kada dobijemo zadatak, jer onda znamo što tražimo i ne gubimo vrijeme na razmišljanje o motivima. Kada dobijem zadatak koji mi ne leži upotrijebim svu svoju mašu i pokušam se prisjetiti iskusnijih kolega, rekao nam je prilično smireno nakon povratka s terena Luka Štendul iz Karlovca. Dodao je još kako usprkos tome vjeruje kako fotografije generalno ‘ispadaju bolje kada dođu spontano’.

Izdvojeni članak

Maturanti na FDM-u: ‘Strah od državne mature nije razlog da propustimo ono što zaista volimo’

‘Kad ne ide, ne ide’

Lukin kolega iz Zagreba Borna Brezović bi na ovu tvrdnju vjerojatno potvrdno klimnuo. – Nema sheme po kojoj se može stvarati. Kad ne ide, ne ide, kazao je i dodao kako se njemu upravo to dogodilo prvog dana FMD-a kada su natjecatelji morali napraviti reklamnu fotografiju za Borovo.

– Uspio sam napraviti samo pet slika, a traženo ih je duplo više. Neke stvari ne idu na silu, zaključio je.

Don’t worry

Ipak neki imaju sistem kojim se služe kada ih inspiracija napusti – jednostavno se opuste i ne paničare. – Meni osobno je glupo kad te u fotgrafiranju ograniče vremenom. Netko preferira ‘fotkanje’ ujutro, netko predvečer. Meni više pašu kasniji termini pa se zna dogoditi da su svi već za laptopima i obrađuju slike, a da ja još ni jednu fotografiju nisam napravio.

A što se tiče pritiska, jasno je da se svakome dogodi da mu ponestane inspiracije. Tada je najbitnije ne podleći pritisku već se opustiti i bez opterećenja prošetati i motiv će se već pojaviti, zaključio je rovinjski maturant Luka Biljecki potvrdivši ono što smo slutili i na početku naše potrage – umjetnost se ne da požurivati.

U jurnjavi za kadrom: Mladi fotografi otkrivaju kako stvoriti umjetničku fotografiju pod vremenskim pritiskom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap