Pretraga

U Lucijanki znaju kako privući dobre matematičare u školu

A- A+


Izdvojeni članak

“Na rubu nadnaravnog” – film učenika Gimnazije Lucijana Vranjanina

Gimnazija Lucijana Vranjanina, za mnoge poznata kao Lucijanka jedna je od škola u rubnom dijelu Zagreba čiji su inovativni profesori i vrijedni učenici podignuli reputaciju škole na zavidnu razinu. Jedan od načina na koji to rade je i organizacija ekipnog natjecanja osnovnih škola u matematici. Srednjoškolci na ovom natjecanju ‘čuvaju’ mlađe učenike od prepisivanja, ali i ocjenjuju ispite. Organizacija je besprijekorna, a reakcije učenika osnovnih škola i njihovih nastavnika svake godine su sve bolje.

U zapadnom dijelu Zagreba učenici i profesori Gimnazije Lucijana Vranjanina znaju kako privući kvalitetne đake u svoju školu. Kako većina dobrih matematičara odlazi u Petu gimnaziju i Mioc, strategija za ulazak dobrih matematičara u školu napravljena je kroz ekipno natjecanje iz matematike i to za učenike osnovnih škola. U ovaj tip druženja uključeni su i mnogi srednjoškolci koji su čuvari na ispitima, a osnovnoškolci su svake godine iznova oduševljeni zajedničkim radom i trudom u Lucijanki, te ju zbog toga i mnogi upisuju.

Izdvojeni članak

U Lucijanki učenici lopataju snijeg za vrijeme tjelesnog

Zagrebački problem: svi upisuju razvikanu Petu i Mioc

Već četiri godine zaredom ekipa iz Lucijanke organizira ekipno natjecanje osnovnih škola u matematici. Iako su još 2010. krenuli samo s pozivima prema školama čiji učenici se upisuju u gimnaziju, a javilo se 16 osnovnih škola, nakon četiri godine imaju 73 ekipe iz čak 38 škola u Zagrebu.

– Naša ideja bila je kako privući osnovce koji vole matematiku u našu gimnaziju, jer svi znamo za klasični zagrebački problem, ako voliš matematiku ideš u Mioc ili Petu gimnaziju jer su to najrazvikanije škole, objasnila nam je motive natjecanja profesorica Maja Zelčić koja se bavi organizacijom.

Samu pripremu natjecanja koje se odvija jednom godišnje i to subotom, obavljaju ravnateljica Milica Medak i profesorica Zelčić, koje sve to rade iz čistog entuzijazma i na volonterskoj bazi.

Ideja došla iz Istre

Profesorica matematike Maja Zelčić nije došla na ideju ekipnog natjecanja iz matematike samostalno. Prije nekoliko godina otišla je u Istru na Festival matematike. Radi se također o ekipnom natjecanju osnovnih i srednjih škola koje organizira Matematičko društvo Istra. Zbog ugodnog dojma, ideju za takvim natjecanjem Zelčić je ponijela doma i uspjela u svom naumu.

Dobra zabava i odlična atmosfera

Međutim ravnateljica i profesorica obavljaju samo ovaj nužni dio posla, sve ekipe osnovnoškolaca zapravo čuvaju srednjoškolci od prepisivanja te uz to po završetku natjecanja ispravljaju njihove ispite.

– Odlična je zabava, dobijemo hranu i piće, a i mi napravimo nešto korisno. Ja osobno volim ovakva ekipna natjecanja i atmosferu koja vlada, pa ću ove godine volontirati treći put, ispričala nam je Petra Jambrović, učenica trećeg razreda u Lucijanki.

Ove godine je zbog troškova za hranu i piće uvedena kotizacija od 100 kuna po matematičkoj ekipi, što u konačnici i nije tako mnogo jer svaka ekipa ima četiri učenika.

Osnovnoškolcima se sviđa druženje sa starijim budućim kolegama

Učenici ujutro dođu u školu, rješavaju zadatke, imaju topli obrok, a na kraju natjecanja im srednjoškolci uvijek pripreme neku predstavu. Zbog svega navedenog mnogim učenicima cijela struktura natjecanja izvana izgleda prilično impresivno, a profesorici Zelčić su se javljali i profesori da pohvale njihov trud.

– Put natrag nije trajao kratko, a cijelo vrijeme su učenici hvalili organizaciju, školu, ozračje, i što je najljepše rekli su da im je vrijeme projurilo brzo, napisala je profesorici kolegica Jelena Bekavac Krčadinac iz Osnovne škole Čučerje.

Dodala je kako su dječja usta iskrena te da je upravo to najljepši kompliment i motiv da se natjecanje i dalje organizira.

Zbog pozitivnih reakcija i volje učenika za sudjelovanjem u natjecanju, sljedeće subote će se u prostorima Lucijanke ponovno sve organizirati i biti u znaku matematike.

Učenici su za osnovnoškolce pripremili i promo film škole ‘Škola na kraju grada’ koji možete vidjeti u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap