Pretraga

U nekim slučajevima učenici se ipak moraju testirati, HZJZ je objavio nove upute za njih

A- A+

Na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković objavio da se ukida mjera rutinskog samotestiranja učenika, kako je i ranije bilo predviđeno – nakon mjesec dana provedbe. No, u nekim slučajevima testiranje će se ipak morati obaviti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izmijenjene preporuke u kojima je detaljno pojašnjeno kako se u slučaju kontakta učenici testiraju.

Foto: Unsplash

Osim što je mlađe generacije obradovala vijest da se, taman uoči vikenda, produljuje radno vrijeme klubova i kafića, Vlada je jučer ukinula i samoizolaciju za djecu predškolske dobi, osim u slučaju obiteljskog kontakta. Ukinuto je i rutinsko samotestiranje učenika jednom tjedno, ono se provodi samo kod pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nakon toga i revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene. Glavne izmjene odnose se upravo na učenike i djecu predškolske dobi.

Kako se testira u slučaju kontakta?

Kako stoji u preporukama, učenici se kod kontakata izvan kuće, neovisno o cijepljenju i preboljenju trebaju se samotestirati odmah nakon zadnjeg kontakta te se trebaju se pridržavati epidemioloških mjera. Na djecu predškolske dobi kod kontakata izvan kuće ne primjenjuju se posebne epidemiološke mjere.

Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja i/ili cijepljenja, a kada dijele kućanstvo s pozitivnom osobom trebaju se učestalije samotestirati i to svaka dva dana tijekom sedam dana od kontakta s pozitivnim, piše u preporuci HZJZ-a. Djeca predškolske dobi kod kućnog kontakta ostaju kod kuće te ne dolaze u vrtić/kolektiv i ne sudjeluju na okupljanjima za vrijeme trajanja izolacije pozitivnog ukućana, uz samotestiranje neposredno prije povratka u vrtić.

Djeca predškolske dobi i učenici oslobođeni samoizolacije temeljem cijepljenja/ili preboljenja kod kućnog kontakte testiraju se odmah nakon zadnjeg kontakta i 5-7 dana od kontakta, navodi se u uputi HZJZ-a. Novost je i da djeca predškolske dobi u ovom slučaju ne trebaju ostati kod kuće niti za vrijeme trajanja izolacije ukućana.

– Naveden je puni opseg preporučenih samotestiranja, no roditelji/skrbnici djece rane predškolske dobi kao i učenika s teškoćama u razvoju provode samotestiranja djece koliko je moguće i primjereno s obzirom na značajke razvojne dobi i zdravstvenog stanja djeteta, piše u novim uputama HZJZ-a koje u cijelosti možete proučiti u nastavku.

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [204.22 KB]

Ministarstvo tvrdi da efekt mjere od 26 milijuna ‘postignut u stopostotnom obimu’

Inače, i ranije je bilo predviđeno da samotestiranje učenika potraje mjesec dana, a država je iz proračuna za nabavu kućnih testova potrošila preko 26 milijuna kuna. Nakon što je jučer prije sjednice Vlade školama stigla obavijest da se ukida samotestiranje učenika, u Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslali smo upit. Pitali smo, među ostalim, koliko je ukupno pozitivnih slučajeva zabilježeno ovim samotestiranjem od početka provedbe mjere te smatraju li u Ministarstvu li da je ona bila učinkovita.

– Efekt mjere ukidanja samoizolacije je postignut u stopostotnom obimu jer su ukinute samoizolacije za sve učenike koji je bio cilj ove mjere. Brojem pozitivnih slučajeva temeljem samotestiranja ne raspolažemo. Imamo evidenciju samo o PCR pozitivnim učenicima, stoji u pisanom odgovoru Ministarstva.

Dodaju da su samoizolacije za učenike ‘ukinute i tako će ostati do daljnjega’ te da ‘u ovom trenutku na snazi ostaju upute objavljene’ 25. veljače, a kojima su ukinute maske u učionicama za vrijeme nastave, ali su ostale obavezne tijekom prolaska i boravka u zajedničkim prostorijama, poput hodnika, te u javnom i organiziranom prijevozu.