Pretraga

U NSK vraćena vrijedna knjiga koja je ukradena u jednoj od većih pljački stoljeća

A- A+

Kroz pet godina u osamdesetima Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila je poprište jedne od najvećih pljački stoljeća. Ukraden je niz vrijednih književnih primjeraka od kojih neki još uvijek nisu vraćeni. No, ovih dana u NSK je vraćen primjerak knjige Dizionario geografico portatile švicarskoga geografa i kartografa Isaaka Broucknera koji je tiskan 1761. godine, a otuđen 1987. godine.

Foto: Srednja.hr/NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu priopćila je kako je knjižnici konačno vraćen vrijedan primjerak knjige Dizionario geografico portatile švicarskoga geografa i kartografa Isaaka Broucknera, koja je ukradena 1987. godine u seriji pljački.

Izdanje otisnuto 1761. godine

– Riječ je o drugome venecijanskom izdanju dvosveščanoga djela Dizionario geografico portatile otisnutoga 1761. godine u čuvenoj venecijanskoj tiskari obitelji Remondini. U djelu su abecedno popisani do tada poznati geografski entiteti cijeloga svijeta s kratkim pojašnjenima o njihovu smještaju, administrativnoj pripadnosti te s potrebnim brojčanim pokazateljima poput geografske dužine i širine. Geografski entiteti od A do KY popisani su u prvome svesku djela koje još uvijek nedostaje, dok se u vraćenome primjerku nalaze geografski entiteti popisani od L do ZW. Veličina bibliografskoga formata i riječ portatile u naslovu djela ističu da je djelo imalo priručničku namjenu i vlasnik je knjigu mogao nositi i prenositi ako je putovao, priopćeno je iz NSK.

Drugo izdanje Broucknerova djela Dizionario geografico portatile, dodaju, bilo je dijelom fonda NSK čemu svjedoči postojeća dokumentacija Knjižnice, a kao i sve knjige tiskane do 1850. godine, ovo djelo ima status kulturnoga dobra.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Da biste napisali knjigu, morate zadovoljiti jedan ključni uvjet, znate li koji?

Knjiha je ukradena u pljački stoljeća osamdesetih

Ova knjiga među onima je koje su ukradene  velikoj pljački NSK koju je osamdesetih godina 20. stoljeća počinila tročlana skupina  s Aleksandrom Millesom na čelu. Riječ je o pljački kakve se inače viđaju na filmskom platnu. Milles je sa svojom skupinom u prvoj polovici osamdesetih iz NSK vrijedne knjige iznosio nesmetano, nakon čega je njegov suradnih na granici uhvaćen s vrijednom knjigom. Prema nekim procjenama, nastala je pritom šteta u iznosu do 160 milijuna kuna, a ono što je bizarno da okolnosti ove priče još uvijek nisu do kraja rasvijetljene te se za dijelom građe još uvijek traga.

Iz NKS-a podsjećaju da su među zadnjim vraćenim djelima i rijetki primjerak knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens autora Caesarea Longinusa iz 1614. godine, zatim Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati autora Johannesa Heveliusa iz 1647. godine.

– Vraćanje knjižnoga blaga Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kao i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, priopćeno je iz NSK.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap