Pretraga

U ovoj zemlji ne postoji osoba mlađa od 25 koja vjeruje da je bog stvorio Zemlju

Niti jedna osoba mlađa od 25 godina koja je sudjelovalo u istraživanju religioznosti u Islandu nije izjavila da vjeruje kako je Bog stvorio Zemlju. Iako Island prema ustavu ima službenu religiju, uskoro bi mogao postati potpuno sekularan. Trenutno se tek 40% mladih Islanđana identificira s nekom religijom.

Island foto: Flickr

U istraživanju, koje je u ime islandske etičke humanističke organizacije provela tvrtka Maskina, niti jedna osoba mlađa od 25 nije izjavila da vjeruje da je Zemlja nastala onako kako je to opisano u Bibliji. nešto više od 93% ispitanih mladih ljudi izjavilo je kako vjeruje u Teoriju velikog praska, dok ostatak nema mišljenje.

Ovakve brojke mogle bi biti indikator društvenih promjena. Kod starijih Islanđana, situacija je potpuno drugačija. Čak 80% Islanđana starijih od 55 godina izjašnjava se kršćanima, dok su samo 11% ateisti, piše Iceland Magazine. Postotak ateista među mladima je gotovo četiri puta veći, odnosno 40%.

Ovakve brojke idu ruku pod ruku s rastućom podrškom za odvajanje crkve i države. Prema islandskom ustavu, službena država crkva na Islandu je Islandska Evangelistička Luteranska Crkva.Ustavne promjene o odvajanju države i crkve podržava 72% Islanđana.

U ovoj zemlji ne postoji osoba mlađa od 25 koja vjeruje da je bog stvorio Zemlju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap