Pretraga

U ovom gradu učenici plivati uče od 1964.: ‘Škola plivanja trebala bi se provoditi na razini države’

A- A+

Čak 60 posto djece u Hrvatskoj ne zna plivati. Obavezna obuka plivanja za školarce ukinuta je 2010. kada je ministar bio Radovan Fuchs. Da treba vratiti obuku plivanja u škole slažu se mnogi, a neke škole provode obuku na drugačiji način i to u suradnji s gradovima i općinama. Primjer za to jest Škola plivanja u Nerezinama gdje učenici četvrtog razreda osnovne škole odlaze u Gradsko odmaralište Vrbovec na Lošinju i deset dana imaju stručnu obuku plivanja. Kako to izgleda i može li se takav model primijeniti u cijeloj Hrvatskoj, otkrili su nam iz Grada Vrbovca.

Prva generacija polaznika Škole plivanja 1964. i generacija iz 2021. godine, Foto: Grad Vrbovec | Arhiva

Podatak da čak više od polovice djece u Hrvatskoj ne zna plivati izašlo je u javnost prošle godine na 16. Hrvatskom savjetovanju o obuci neplivača. Detalje istraživanja iznio je voditelj savjetovanja Vladimir Findak koji je tada, sa stručnim suradnicima, predložio da učenici ne mogu završiti osnovnu školu dok ne nauče plivati.

– Trenutno imamo 90 utopljenih godišnje, što je drugi uzrok smrti u Hrvatskoj nakon prometnih nesreća. Vrlo je zabrinjavajuće da se u 21. stoljeću izgubi život zato što nam djeca i mladi ne znaju plivati, rekao je tada Findak, a prenosi Glas Slavonije.

Grad Vrbovec organizira Školu plivanja od 1964. godine

Obuka plivanja bila je obavezna u školama sve do 2010. kada je ta mjera ukinuta za vrijeme ministra Radovana Fuchsa. No, neke škole su u suradnji s gradovima i općinama nastavile ovu tradiciju i svake godine, pa tak i ove, učenici četvrtih razreda osnovne škole preko ljetnih praznika odlaze u Nerezine na 10 dana gdje imaju stručnu poduku plivanja.

– Gradsko odmaralište Vrbovec, smješteno u Nerezinama na Lošinju, počelo je s radom davne 1964. godine. Prvi upravitelj odmarališta bio je Franjo Šalamun, a smjena Škole plivanja je trajala 21 dan. Osoba koja je najviše obilježila odmaralište je Lovro Pavešić koje je 30-ak godina radio u odmaralištu i koji je postavio temelje za današnji rad i standard koji se slijedi. Odmaralište je poslovalo kroz različite modele: kao vlastiti pogon, preko Društva naša djeca i ostalih udruga, a danas je Grad Vrbovec vlasnik poduzeća Gradski objekti Vrbovec d.o.o. koje upravlja odmaralištem u Nerezinama, rekli su nam iz Grada Vrbovca.

Učenicima se sufinancira 50 posto cijene Škole plivanja

Osim što je grad pružio odmaralište učenicima, grad učenicima sufinancira i 50 posto cijene Škole plivanja kao i smještaja.

– Cijena od 2.000 kuna za Školu plivanja uključuje 10 noćenja, puni pansion, znači doručak, ručak, večeru i međuobrok, stalni pedagoški i zdravstveni nadzor, sportske, rekreacijske i zabavne sadržaje, prijevoz turističkim autobusima te osiguranje. I općine sufinanciraju 50 posto cijene, tako da roditeljima ostaje 1.000 kn za uplatiti. Osim Grada Vrbovca, polaznici naše Škole plivanja su i učenici okolnih vrbovečkih općina: Dubrave, Gradeca, Rakovca, Preseke i Farkaševca, a u posljednjih nekoliko godina polaznici su nam i učenici iz Grada Zlatara te općina Kloštar-Ivanić i Mače. Svake godine nas kontaktiraju barem dvije, tri općine ili grada koji su zainteresirani da i njihovi učenici polaze našu Školu plivanja, ali nažalost zbog ograničenog kapaciteta, i vremena trajanja ljetnih praznika, nismo u mogućnosti realizirati sve upite, ističu iz Grada.

Nakon provedene Škole plivanja, polaznici dobivaju potvrde o statusu plivača

Učenike plivanju uče kineziolozi, odnosno učitelji plivanja, a skoro svi na kraju Škole plivanja – proplivaju.

– Prije početka obuke, provjerava se znanje plivanja početnom provjerom. Da bismo za polaznika mogli kazati da je naučio plivati, odnosno proglasiti ga plivačem, treba ga osposobiti do te mjere da se uz vodu i u vodi osjeća sigurno. To znači da može preplivati jednu kraću dionicu u dubokoj vodi, da nakon skoka ili pada u duboku vodu može izroniti i nastaviti s plivanjem, da po potrebi može prijeći iz položaja plivanja na prsima u položaj plivanje na leđima i obrnuto, pokazati znanje plutanja na vodi te održavanja u vertikalnom položaju. Nakon provedene Škole plivanja, polaznici dobivaju potvrde o statusu plivača, objasnili su iz Grada Vrbovca.

@srednja_hr Spasioci su nam otkrili i je li istinit mit da se poslije jela ne smije odmah skočiti u more! #srednjahr #srednja #more #plaza #plivanje #mit #spasioc #spasilackasluzba #foryoupage #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Škola plivanja nakratko prekinuta 2015., a prošle godine ostvarili su rekordnu sezonu

Škola plivanja provodila se neprekidno do 2015. godine kada je došlo do naglog ukidanja Škole plivanja i pokušaja prodaje odmarališta.

– Prodaji su se usprotivili tadašnja gradska oporba i sami građani prikupljanjem potpisa. Na lokalnim izborima 2017. godine dolazi do političkog preokreta u vođenju grada, vodstvo grada preuzima mlada ekipa, i puna entuzijazma ponovno već 2018. otvara odmaralište, ulaže se oko milijun kuna iz gradskog proračuna za hitnu obnovu i rekonstrukciju odmarališta, kako bi se podigao standard i produžila sezona, kažu iz Grada Vrbovca.

Zahvaljujući tome učenici i danas imaju priliku naučiti plivati u Nerezinama, a 2021. godine imali su i rekordnu sezonu ostvarivši više od osam tisuća noćenja. Uz to, Općina Vrbovec također je financirala betoniranje plaže koja je od kupača dobila naziv ‘Klipsalište’ jer se do nje ‘klipsalo’, a sve kako bi učenici imali sigurnu plažu na kojoj su generacije naučile plivati.

– Kroz odmaralište je prošlo 992 osobe, a ukupno je sezona trajala 98 dana, te je ostvareno 300.000 kuna dobiti koje je uloženo u održavanje odmarališta. Sjećamo se kada smo ponovno otvarali odmaralište 2018. godine, nismo znali kako će ispasti, hoćemo li imati interes gostiju, hoćemo li poslovati s plusom… Tada je sezona trajala samo 56 dana i ostavili smo 70.000 kuna dobiti. Ove godine imamo prijavljeno 345 učenika trećih i četvrtih razreda u Školi plivanja te vrtićanaca, uz sve ostale goste, navode iz Grada.

‘Apsolutno smo stava da bi se Škola plivanja, kao što ju i mi provodimo, trebala održavati na razini cijele države’

U posljednjih pet godina Vrbovec je modernizirao smještaj, uveli su sanitarne čvorove u spavaonice, kao i klima uređaje, a uz plivanje za učenike su uveli i sportske aktivnosti poput planinarenja na Osoršćicu, nogometa, graničara, vaterpola i slično.

– Apsolutno smo stava da bi se Škola plivanja, kao što ju i mi provodimo, trebala održavati na razini cijele države. Ovo nije samo Škola plivanja, ovo je prvo veće odvajanje djece od roditelja, obitelji i poznanika, gdje su djeca uče samostalnosti i stječu nova iskustva. Naravno da imaju nadzor i skrb svojih učitelja, ali opet je djeci ovo velika promjena, poručili su iz Grada Vrbovca.

Odmaralište u Nerezinama, osim dječje zgrade, ima i zgradu za ljetovanje odraslih građana

Osim Škole plivanja, posljednjih godina uveli su i još neke programe poput maturalaca i edukativnih stvari za osnovnoškolce koji se razlikuju od Škole plivanja.

– Prošle godine smo uveli i Školu u prirodi, koju provodimo u organizaciji s osnovnim školama, u trajanju od pet dana, sa sasvim drugačijim sadržajem od Škole plivanja. Učenici obilaze Lošinj i Cres te imaju edukativni dio programa obrazovanja o samim otocima. Gradovi i općine sufinanciraju s po 500 kuna, a roditelji plaćaju isto toliko. Također, od prošle godine smo uveli i maturalna putovanja za osnovnoškolce u trajanju od tri dana gdje učenici osim kupanja i plaže, imaju priliku obići Lošinjski muzej Apoksiomena, Miomirisni vrt s 430 različitih biljnih vrsta, oporavilište bjeloglavih supova Beli na Cresu i pješčani otok Susak. Cijena maturalnog putovanja je 1.100 kuna, navode iz Grada.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Spasioci na plažama najčešće su studenti: Ne može baš svatko tko se prijavi dobiti posao

Uz to, već pet godina imaju program za odbojkašice, a ove godine prijavljeno je 120 djevojčica. Odmaralište provodi i edukativne programe za srednjoškolce, tako učenici Srednje škole Vrbovec, smjer kuhar i konobar ondje mogu odraditi svoju plaćenu ljetnu praksu.

– Odmaralište u Nerezinama, osim dječje zgrade, ima i zgradu za ljetovanje odraslih građana. Gosti su nam mlade obitelji, umirovljenici i svi ostali zainteresirani građani. Ove godine puni pansion ljetovanja s prijevozom je iznosio 2.200 kuna, poručuju iz Vrbovca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap