Pretraga

U ovom gradu za stipendiju više ne morate biti ‘uzoran’ učenik, dovoljno je da imate ‘dobro’ vladanje

A- A+

Na temelju odluke Gradskog vijeća u Rijeci došlo je do izmjena o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnom kriteriju. Od sada učenici za dobivanje stipendije više ne moraju ispunjavati uvjet da moraju imati uzorno vladanje u školi, već će biti dovoljno i dobro vladanje. Također, za studente je ukinut uvjet da za dobivanje stipendije ne smiju biti stariji od 24 godine i ta je dobna granica pomaknuta na 30 godina starosti.

novac kune

Foto: srednja.hr

Grad Rijeka odlučila je promijeniti uvjete kod stipendiranja učenika srednjih škola i studenata koji se prijavljuju za stipendije koje se dodjeljuju prema socijalnom kriteriju, objavljeno je na stranicama grada. Izmjenom, koja je usvojena na 11. sjednici Gradskog vijeća, za učenike srednjih škola ukida se uvjet da moraju biti uzorni učenici pa se tako sada za stipendiju mogu prijaviti i učenici koji imaju i dobro vladanje.

Za stipendije su se često javljali učenici koji udovoljavaju svim socio-ekonomskim kriterijima, osim uzornom vladanju

Do ove izmjene došlo je nakon što se uočilo da se za stipendije često javljaju učenici koji udovoljavaju svim kriterijima, osim uvjetu uzornog vladanja u školi. Iako učenici koji se prijavljuju za socio-ekonomske stipendije, unatoč tome što žive u težim okolnostima, imaju vrlo dobre školske rezultate i prosjek ocjena od 3,5, vladanje je do sada uvijek predstavljalo problem i mnogo učenika je zbog toga ostalo bez stipendije.

– Izmjenama ove Odluke omogućit će se širem krugu osoba slabijeg socijalnog statusa da dobiju stipendiju, a kojima je ona možda i jedini način da se školuju i obrazuju, poručuju iz Grada.

Izmjene su se dogodile i za dodjelu stipendija prema socijalnom kriteriju za studente. Do sada je bio uvjet da osoba ne smije biti starija od 24 godine. Ta se odredba sada ukida i od sada se za stipendiju mogu javiti studenti do 30 godina starosti ukoliko, naravno, zadovoljavaju sve ostale potrebne kriterije.

Izdvojeni članak

Važna promjena oko stipendija za studente: U jednom gradu dobit će ju svi koji ispunjavaju uvjete

Studentima se dobna granica pomiče s 24 na 30 godina

U obrazloženju ove odluke stoji da se mladima u Zakonu o savjetima mladih smatraju sve osobe od 15 do 30 godina, a isto tako stoji i u Nacrtu Nacionalnog programa za mlade od 2020.-2024.

– Iz navedenog razloga nametnula se potreba povećati životnu dob do koje studenti imaju pravo podnijeti zahtjeve za stipendiranje. Na taj se način omogućuje da stipendiju zatraže i mladi koji to do sada nisu mogli, jer su stariji od 24 godine, a koji zbog raznih, uglavnom teških životnih okolnosti, godinama po završetku srednje škole nisu mogli upisati fakultet. Izmjenama ove odluke omogućit će se širem krugu osoba slabijeg socijalnog statusa da dobiju stipendiju, a kojima je ona možda i jedini način da se školuju i obrazuju, ističu iz Grada.

Copy link
Powered by Social Snap