Pretraga

U par koraka do radne knjižice i prijave na burzu rada

A- A+

Prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje i izdavanje radne knjižice koraci su koje rade svi mladi ljudi po završetku srednje škole ili fakulteta. Spomenute dvije stvari krucijalne su za budući život svih ljudi, međutim mnogi ne znaju kako doći do knjižice ili biti evidentiran na burzi rada. Pogledajte u nastavku što vam je činiti ako želite biti korak bliže do pronalaska stalnog posla.

Foto: srednja.hr/ radna knjižica

U trenutku kad se odlučite za aktivno i sustavno traženje posla, prvo što morate napraviti jest izvaditi radnu knjižicu te se prijaviti na HZZ. U većini slučajeva spomenuto je na pameti mladima po završetku srednje škole koji se ne odluče dalje školovati, ili nakon diplomiranja. No, mnogi zaziru od svakog kontakta s dokumentima, prijavnicama il zahtjevima pa tako od jednostavne prijave na burzu rada naprave bauk. Ako ćete se uskoro naći u situaciji da ćete trebati radnju knjižicu i registraciju na HZZ-u, pogledajte koje korake morate proći.

Izdvojeni članak

HZZ: Struke s kojima se čeka kraće od dva i pol mjeseca na burzi

Kako izvaditi radnu knjižicu

Nakon svjedodžbi od mature ili diploma, najvažniji dokument je svakako radna knjižica. Praznu knjižicu i obrazac za zahtjev iste možete kupiti u najbližoj poslovnici Narodnih novina. Zatim trebate imati originalnu diplomu ili svjedodžbu o položenoj maturi te osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Kad ste skupili svu potrebnu dokumentaciju te ispunili obrazac, odlazite u Gradski uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, a popis ureda možete pronaći ovdje.

Knjižicu predajete praznu, no ako ne želite predavati originalne diplome ili svjedodžbe, ponesite ih na uvid pa ostavite kopije. Radna knjižica će vam biti gotova idući dan, nakon čega se trebate uputiti na HZZ.

Izdvojeni članak

Studenti luduju za ekonomijom, a ekonomista najviše na burzi

Potrebna dokumentacija za prijavu na burzu rada

Prilikom izdavanja dokumenata ili prijava u razne institucije može se dogoditi da vam zbog neinformiranosti nedostaje koji papir. Nerijetko morate prelaziti grad uzduž i poprijeko jer vam je zaposlenik na šalteru objasnio da nemate sve potrebno za prijavu. Da vam se ne bi dogodilo isto u HZZ-u, evo što trebate imati uz sebe:

  • važeća osobna iskaznica i potvrda o boravištu ukoliko se prijavljujete izvan mjesta prebivališta

  • svjedodžba o završenoj školi ili diploma (original ili neovjerena kopija)

  • podatak o OIB-u

Izdvojeni članak

HZZ otkriva u kojim je hrvatskim gradovima najlakše naći posao

Grupno informiranje i individualno savjetovanje su obavezni

U evidenciju Zavoda prijavit ćete se prema mjestu prebivališta, a tom prilikom ćete doznati termine obveznog grupnog informiranja i individualnog savjetovanja.

Grupno informiranje služi za upoznavanje sa samim HZZ-om, stanjem na tržištu rada, uslugama, pravima i obvezama u vrijeme dok ste nalazite u njihovoj evidenciji.

Obvezna aktivnost je i individualno savjetovanje koje služi kao pomoć u definiranju radnog potencijala, aktivnosti kojima ćete poboljšati svoju zapošljivost, zanimanja koja vam najviše odgovaraju kao i definiranju vašeg profesionalnog plana zapošljavanja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap