Pretraga

U prošloj školskoj godini čak 30 posto manje srednjoškolaca otišlo na maturalac

A- A+

Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole počeo se primjenjivati prošle godine. Prema njemu, dnevnice nastavnika moraju plaćati osnivači škola, dok su ranije taj trošak snosili sami roditelji. S obzirom na to kako mnoge jedinice lokalne samuprave u proračunu nemaju dovoljno sredstava u proračunu, 2014./2015. je čak 30 posto manje srednjoškolaca išlo na maturalac, nego li godinu dana ranije.

www.arenatools.com

Na probleme u Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno obrazovnih aktivnosti izvan škole upozoravali su iz Udruge hrvatskih putničkih agencija pa su nedavno napravljene i određene izmjene.

Međutim, zbog odredbe prema kojoj dnevnice za nastavnike više ne plaćaju roditelji već osnivači županija, odnosno lokalne samouprave, u odnosu na školsku godinu 2013./2014. prošle je godine, prema procjenama putničkih agencija, na maturalac putovalo 30 posto manje srednjoškolaca.

S druge strane, većina onih koji su ipak išli na posljednji izlet u školskom obrazovanju, uglavnom su išli na kraće izlete.

Izdvojeni članak

Prag najpopularnija destinacija hrvatskih maturanata

Unatoč izmjenama u Pravilniku još uvijek postoje nedoumice

S obzirom na to kako je Prag do sada bio najpopularnija destinacija hrvatskih maturanata, za dnevnice nastavnika koji moraju po zakonu putovati kao pratnja učenicima, roditelji su u prosjeku, prije novog Pravilnika, ukupno plaćali 1.050 eura, a ta bi se cifra dijelila s obzirom na broj đaka u razredu.

Sada tu sumu za svaki razred ili školu moraju pokrivati osnivači škola, a zbog nedostatka financija u proračunu veliki broj je odustao od sufinanciranja izleta koji srednjoškolcima ostaju kao uspomena za cijeli život.

– Pravilnik je u 2015. godini doživio prve izmjene i dopune, ali za turističke agencije, specijaliste za školska putovanja, i dalje je ostalo niz nelogičnosti. Hrvatske putničke agencije smatraju kako Pravilnik svakako definira određene stavke poslovanja, ali istovremene ističu da još postoje nedoumice koje bi trebalo razjasniti, rekao nam je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba.

Na jednodnevne izlete i maturalce svake godine putuje oko 25.000 srednjoškolaca

Iz agencija smatraju da pitanje dnevnica učiteljima i dalje nije jasno regulirano te da su javni pozivi često nelogični i nepotpuni, što zbog nepoznavanja destinacije, što zbog nepoznavanja zakonskih odredaba koje ograničavaju agenciju pa bi se broj izleta i maturalaca mogao smanjivati i u budućnosti.

Prema procjenama UHPA-e, prošle godine je na jednodnevne izlete putovalo oko 25.000 srednjoškolaca, a sličan broj svake godine odlazi i na maturalna putovanja, dok se na dvodnevnim i trodnevnim izletima zabavljalo i učilo oko 40.000 đaka.

Zanimljivo, anketa Udruge hrvatskih putničkih agencija pokazala je kako su najpopularnije destinacije za jednodnevne izlete srednjih škola Budimpešta i Gardaland, dok su među hrvatskim lokacijama najpopularniji Nacionalni parkovi Krka i Plitvička jezera, ali na srednjoškolskim izletima zastupljene su atrakcije u Hrvatskom zagorju, Krapini, Istri, Dalmaciji i Slavoniji.

U prošloj školskoj godini čak 30 posto manje srednjoškolaca otišlo na maturalac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap