Pretraga

U prvoj polovici godine najtraženije zanimanje u Hrvatskoj je konobar

A- A+

Prema istraživanju portala Moj posao, u prvoj polovici 2016. godine kao najtraženije zanimanje na tržištu rada jesu poslovi u ugostiteljstvu i turizmu. U posljednjih šest mjeseci na tom je portalu objavljeno ukupno 16.000 oglasa za posao što je povećanje od 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

srednja.hr

Budući da četvrtinu oglasa na portalu čine oglasi za posao iz područja ugostiteljstva i turizma, ne čudi činjenica da su upravo ti poslovi i među najtraženijima. Na popisu visoko traženih poslova našao se i posao programera, vozača i prodajnog predstavnika.

Rad na određeno i neodređeno izjednačen

Najveći broj oglasa u odnosu na isto vrijeme lani zabilježen je u kategorijama skladištenje i logistika, poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo te Instalacije, održavanje i popravci.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2016. oglasi za rad na neodređeno činili su 56% ukupnog broja oglasa, isto kao i oglasi za rad na određeno

MojPosao.net – 40% više oglasa za posao, najviše za turizam i ugostiteljstvo.

Izdvojeni članak

Studentski poslovi: Intervju s konobarom

Rad u inozemstvu i radno iskustvo

Tijekom prvih šest mjeseci najčešći oglasi na portalu Moj posao iziskivali su od potencijalnih zaposlenika srednju stručnu spremu stoga ne čudi kako su konobari, kuhari i vozači zauzeli sam vrh najtraženijih zanimanja. 

U 46 posto oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika i to prvenstveno Engleskoga jezika, dok je u nešto više od polovice oglasa bilo potrebno prehodno radno iskustvo i to u prosječnom trajanju od 2 godine i 4 mjeseca.

Osim povećanja oglasa za poslove općenito, ova je godina donijela i znatno povećanje potražnje radnika za rad u inozemstvu za čak 35 posto u odnosu na lani. Tako se za rad u Njemačkoj traži najviše radnika, a slijede ju Češka, Poljska i Švicarska.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap