Pretraga

U Saboru o učenicima: Invalidna generacija nekritičke inteligencije

A- A+

Očekuje nas još jedna reforma obrazovnog sustava, koja bi po svemu sudeći mogla biti najkontroverznija dosad, jer se predlaže ukidanje ocjena na polugodištu, upisivanje djece u osnovnu školu i prije navršene šeste godine života, izvođenje nastave na svjetskim jezicima kao i besplatno završavanje četvrtog razreda za sve strukovnjake.

Žele uvesti brojne reforme

Ministar obrazovanja Željko Jovanović predložio je ukidanje ocjena na polugodištu, no s tom idejom većina u saboru nije se složila. Smatraju kako će to dovesti do negodovanja kod učenika ali i profesora, unatoč tome što MZOS ostaje pri svome – ocjene bi se trebale ukinuti jer je prvo polugodište prekratko za ikakvo zaključivanje.

Učenici invalidne generacije nekritičke inteligencije

Jovanović je također predložio i izvođenje nastave na nekom od svjetskih jezika kao i otvaranje mogućnosti roditeljima da upišu svoju djecu u osnovnu školu čak i ako nisu stara ni šest godina.

Osim toga svi oni koji završe trogodišnju strukovnu školu, mogli bi nastaviti školovanje upisavši se u četvrti razred, i to besplatno. Oporba nije pozdravila taj prijedlog, pa je tako HDZ-ova Ivanka Roksandić rekla ministru da je čarobnjak, jer i taj besplatni razred netko mora platiti.  Njeno mišljenje dijeli i laburist Nikola Vuljanić.

– Imamo invalidnu generaciju nekritičke inteligencije, kazao je Vuljanić koji je ukazao na potrebu škole u kojoj se uči kako misliti i analizirati, a ne samo prožvakati hrpu podataka bez analize.

Osim toga Vuljanić ističe da nema smisla da učenici strukovnih škola dva puta ponavljaju isti razred.

 Malim koracima do velikog cilja

Unatoč tome Jovanović inzistira na svim promjenama. – Naši učenici premalo čitaju, loši su u matematici i informatici. Promjene su nam bitne, no one ne mogu doći preko noći, rekao je ministar ustvrdivši kako su navedene promjene jedan mali korak prema cilju.

U Saboru o učenicima: Invalidna generacija nekritičke inteligencije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap