Pretraga

U Sarajevu je odbili na fakultetu, a onda u Engleskoj stigla do doktorata

A- A+

Dalila Avdić je 2010. godine, nakon završene gimnazije, donijela svjedodžbu prepunu petica na Elektrotehnički fakultet u Sarajevo, ali to nije bilo dovoljno. Spisak primljenih studenata, nije sadržavao njeno ime. Razočarana djevojka iz malog Gradačca, vjerojatno nije ni slutila da će joj ovakve okolnosti donijeti nešto puno veće.

Foto: Dnevni avaz

Kada se 2010. godine i završene gimnazije, sa svjedodžbom punom petica pokušala upisati na sarajevski Elektrotehnički fakultet, Dalila Avdić bila je nemalo razočarana saznanjem kako njezino ime nije na spisku primljenih studenata.

Izdvojeni članak

Upoznajte maturanticu iz BiH-a koja se prijavila na šest američkih fakulteta i na svaki primljena

Razočarenje ju nije obeshrabrilo

Danas doktorandica matematike na Sveučilištu Lincoln u Engleskoj, objašnjava za Dnevni avaz, kako je ovo razočarenje nije obeshrabrilo.

– Ta godina za studij je bila izgubljena i odlučila sam otići u Englesku kako bih na jednom koledžu usavršila engleski jezik. Imala sam olakšavajuću okolnost jer je tamo živjela moja sestra.

Ambijent na tom koledžu me oduševio. Narednu akademsku godinu aplicirala sam na pet sveučilišta u Engleskoj i na svih pet bila sam primljena. Odlučila sam se za Lincoln, gdje sam upisala strojarstvo, za spomenuti izvor se prisjetila Dalila.

Izdvojeni članak

Bio prvi na prijemnima deset fakulteta, a sada savjetuje kako učiti

Njen talent Englezi prepoznali već na prvoj godini

Dalili nije trebalo dugo da pokaže svoje vrline. Naime, već na prvoj godini studija, na Sveučilištu su prepoznali talent ove brucošice te joj dodijelili novčanu nagradu.

Na drugoj godini, studentica iz Gradačca uspijeva skupiti vrhunske ocjene te dobiva od Lincoln Universitya stipendiju, koja joj je kako je otkrila kolegama iz Dnevnog avaza, pokrila cjelokupnu školarinu za tu godinu.

No novčani poticaji ni tu nisu stali. Na samoj dodjeli diploma, zbog doprinosa u strojarskom inženjerstvu, Sveučilište ponovno nagađuje Dalilu.

– Nagrade i priznanja koje sam dobila tijekom dodiplomskog studija pomogli su da još više očvrsnem u svom opredjeljenju da se bavim matematikom, koju volim.

Sada sam na doktorskom studiju, predano radim i vjerujem da ću na najbolji način iskoristiti šansu koja mi je pružena, zaključuje Dalila Avdić.

Vrhunac priznanja i nagrada za uspjehe tijekom studiranja stigli su joj na završnoj godini dodiplomskog studija. Poznata fondacija The Taverne Trust, koja svake godine nagrađuje po jednog najuspješnijeg apsolventa na Sveučilištu Lincoln, nagradu za 2013/2014. dodijelila je upravo Dalili.

U Sarajevu je odbili na fakultetu, a onda u Engleskoj stigla do doktorata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap