Pretraga

U susjednoj zemlji prvi put će glasati mlađi od 25: Omraženi političar (85) zbog toga je napravio TikTok

A- A+

Prvi put u povijesti Italije ove će nedjelje na općim izborima, nakon iznenadne ostavke premijera Maria Draghija, pravo glasa imati i mlađi od 25 godina, odnosno oni od 18. do 24. godine. Ova promjena odnosi se na 4,1 milijuna mladih i upravo je iz tog razloga 85-godišnji omraženi bivši premijer Silvio Berlusconi, koji se sada ponovno kandidirao, napravio TikTok profil.

foto: Element5 Digital za Unsplash

Ove nedjelje, 25. rujna održavaju se prijevremeni izbori u Italiji i prvi put će u talijanskoj povijesti moći glasati i mlađi od 25 godina. Do 2021. vrijedilo je pravilo da na izbore ne mogu izaći mlađi od 25, a sada će moći glasati i oni od 18. do 24. godine. Velika je to promjena koja utječe na 4,1 milijuna mladih od ukupno 51,4 milijuna birača.

Više od 1/3 mladih smatra da izbori ništa neće promijeniti

Stručnjaci tvrde da ova skupina mladih itekako može utjecati na ishod izbora, no upozoravaju na to da su anketni upitnici pokazali kako bi na ovim izborima mogli biti više od trećine mladih koji će biti suzdržani, prenosi Reuters. Iako svi izborni programi sadrže bogata obećanja za mlađu populaciju, poput onih da će riješiti probleme sa zaposlenjem i studiranjem, probleme oko plaćanja školarina, hipoteka i stanarina, kao i uvođenje minimalne plaće te zabranu neplaćanja stažiranja.

Kako piše Reuters, demokratska stranka lijevog centra obećava i 10 tisuća eura za 18-godišnjake iz siromašnijih obitelji, ali i više je angažirana oko klimatskih promjena, pravu na pobačaj i pravima LGBTIQ osoba, što su izrazito važne teme za mlade birače. Unatoč tome, prognoze govore kako će pobjedu ipak odnijeti desničarska koalicija s Giorgiom Meloni na čelu koja bi mogla postati prva premijerka koja će voditi prvu poslijeratnu krajnje desnu vladu u Italiji.

Izdvojeni članak

Panika u susjedstvu: Dvije trećine talijanskih studenata nepismeno

Borba za nove mlade birače preselila se i na TikTok

Da su mladi potencijalni novi birači koji bi mogli prevagnuti u pobjedi, ozbiljno je shvatio bivši premijer s neslavnom prošlošću, 85-godišnji Silvio Berlusconi koji je zbog toga otvorio TikTok profil. Ondje nastoji privući upravo mlade birače kroz videe zabavnog, ali imajući u vidu njegovu prošlost, istovremeno kontroverznog i problematičnog sadržaja.

Berlusconi, koji je bio premijer Italije od 1994. do 2011., tijekom mandata optužen je i osuđen da je 17-godišnjoj Marokanki Karimi El Mahroug, poznatoj i pod imenom Ruby Rubacuori, plaćao seksualne usluge kada je imala manje od 18 godina. Sud ga je 2013. proglasio krivim za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici i osudio ga na sedam godina zatvora uz doživotnu zabranu obnašanja javnih dužnosti. Ta odluka suda nije dugo potrajala jer se Berlusconi žalio što mu je žalbeni sud godinu dana kasnije i prihvatio, tako da je oslobođen optužbi i sada se mogao ponovo kandidirati.

Izdvojeni članak

[Najmlađi kandidati na izborima] Ivanu iz MOŽEMO! je tek 18, a politika ga zanima još od petog osnovne

‘Gledao sam ga zato što me nasmijava, a ne zato što želim glasati za njega’

Na TikToku je tako u samo tri tjedna prikupio više od pola milijuna pratitelja, a njegov najgledaniji video ima skoro 10 milijuna pregleda. No, brojke su jedno, a realnost drugo.

– Gledao sam Berlusconija na TikToku zato što me nasmijava, a ne zato što želim glasati za njega. Uglavnom, mislim da glasanje ne vodi do nikakvih promjena. Neovisno o tome tko je na vlasti, za mene se ništa neće bitno promijeniti, rekao je za Reuters srednjoškolac koji ne misli izaći na izbore.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap