Pretraga

U zagrebačkim gimnazijama mjesta ima samo za odlikaše

A- A+

Zagrebačke gimnazije su pod pravom navalom osmaša, a u njih će se uspjeti upisati samo oni besprijekorni. Iako je bodovni prag koji je odredio MZOS tek 56 bodova od mogućih 80, što znači da bi se čak i oni s prosjekom 3,5 trebali moći upisati, to se ipak neće dogoditi. Diljem Zagreba u gimnazije su se upisivali samo odlikaši, i to s prosjecima iznad 4,8.

Gimnazije će ove godine krenuti pohađati samo pravi odlikaši, budući da su ih u Zagrebu mahom upisivali izvrsni učenici s prosjecima iznad 4,8. Iako je bodovni prag dovoljno nizak da bi se teoretski mogli upisati i oni s vrlo dobrim općim uspjehom, oni će sreću ipak morati potražiti drugdje. Ove su godine zagrebačke gimnazije pod velikom navalom super-odlikaša, koji će se u njih upisati zahvaljujući visokim prosjecima.

Izdvojeni članak

Objavljeni rezultati: Oko 90 posto osmaša upisalo prvi ili drugi izobr

Prosjeci uglavnom 5.0

Prosjek ocjena koji su osmaši donosili na prijave u gimnazije uglavnom je bio 5,0, a dodatni bodovi ostvarivali su se pohađajući razna natjecanja, piše Vecernji.hr. Najlošiji prosjek bio je 4.8, što dovoljno govori o tome koliko je ova generacija odlučna u tome da uspješno konkurira na upisima u škole, ali i fakultete. Veliki broj učenika poželio je upisati zagrebačku V., ai i XIII. gimnaziju, gdje se za 140 mjesto borilo čak 800 kandidata. Iako su svi udovoljavali postavljenom pragu, mjesta je bilo i više nego nedovoljno za sve.

Interes i za privatne gimnazije

Oni koji nisu uspjeli upisati javne, ne odustaju, pa pokazuju interes i za privatne gimnazije. Budući da je državna matura napravljena po gimnazijskom programu, ne čudi to što se sve više učenike želi školovati upravo po tom programu. Čini se da će hrvatske fakultete za četiri godine upisivati mahom gimnazijalci, sudeći prema ovako velikom interesu za opće, jezične i matematičke gimnazije.

U zagrebačkim gimnazijama mjesta ima samo za odlikaše
Share via
Copy link
Powered by Social Snap