Pretraga

U zagrebačkom Domu zdravlja zbog preopterećenosti zapošljavaju – studente

A- A+

Budući da su ambulante obiteljske medicine preopterećene, Dom zdravlja Zagreb-Centar odlučio je za pripomoć preko ljeta angažirati studente. Oni će, naime, obavljati birokratske poslove koji će rasteretiti liječnike i medicinske sestre.

Foto: Unsplash

Svatko tko je ovih dana posjetio ambulante obiteljske medicine, zna koliko su one preopterećene. Kako bi riješili taj problem, Dom zdravlja Zagreb-Centar odlučio je angažirati studente kao pomoć medicinskom osoblju.

Naime, kako prenosi Novi List, studenti će u naredna tri mjeseca obavljati administrativne poslove u ambulantama obiteljske medicine, kako bi liječnike i medicinske sestre rasteretili birokratskog posla koji im oduzima vrijeme.

‘Gledali smo kako rasteretiti liječnika i sestru’

Riječ je, kako se navodi, o prvom takvom pilot projektu u Hrvatskoj, koji bi mogao postati praksa i u drugim ambulantama obiteljske medicine. Studenti će naručivati pacijente na preglede, pružati nemedicinske savjete, odgovarati na mailove, javljati se na telefon, sređivati papirologiju i ostalo. Jedini je uvjet da budu studenti medicine.

– Gledali smo kako rasteretiti liječnika i sestru da bi mogli raditi medicinski dio posla, a ovo nam se činilo kao odlična varijanta da pokrijemo taj administrativni dio. Tijekom pilot projekta vidjet ćemo i financijske efekte, a isto tako i ishode liječenja, jer ljudi ne mogu pregledavati 150 pacijenata u danu, to je naprosto neizvedivo, kaže ravnatelj DZ Zagreb-Centar, Ino Protrka.

Za početak su uzeli 12 administratora za lokacije u Martićevoj ulici i Dugavama, gdje je opterećenje veliko, a medicinski timovi imaju upisanih po 2.000 pacijenata. Odlučili su se za studente medicine, jer oni već imaju osnovna medicinska znanja, pa umjesto sestre mogu mjeriti težinu, visinu i druge parametra kod pacijenata.

Izdvojeni članak
student servis

Studenti tražili povećanje poreznog limita: Evo što im je danas rekao ministar Marić

Sve plaćaju iz ‘svog džepa’

Protrka kaže da im je ideja da ovaj model postane redovan u čitavoj zemlji.

– Mi si kao najveći dom zdravlja u Hrvatskoj to možemo priuštiti, pa se nadamo da ćemo utabati stazu za sve druge i olakšati posao HZZO-u i Ministarstvu zdravstva da se odluče na to. Znanstvenim pristupom dokazat ćemo da se može i da je tako puno lakše, a i pacijenti će imati prilike reći kakvo je njihovo iskustvo u takvom modusu, zaključuje Protrka.

Ovaj će ih pilot projekt za 12 administratora koštati oko 72.000 kuna, odnosno 6.000 kuna, za što su novac osigurali iz vlastitih sredstava.

Copy link
Powered by Social Snap