Pretraga

U zagrebačkom Domu zdravlja zbog preopterećenosti zapošljavaju – studente

A- A+

Budući da su ambulante obiteljske medicine preopterećene, Dom zdravlja Zagreb-Centar odlučio je za pripomoć preko ljeta angažirati studente. Oni će, naime, obavljati birokratske poslove koji će rasteretiti liječnike i medicinske sestre.

Foto: Unsplash

Svatko tko je ovih dana posjetio ambulante obiteljske medicine, zna koliko su one preopterećene. Kako bi riješili taj problem, Dom zdravlja Zagreb-Centar odlučio je angažirati studente kao pomoć medicinskom osoblju.

Naime, kako prenosi Novi List, studenti će u naredna tri mjeseca obavljati administrativne poslove u ambulantama obiteljske medicine, kako bi liječnike i medicinske sestre rasteretili birokratskog posla koji im oduzima vrijeme.

‘Gledali smo kako rasteretiti liječnika i sestru’

Riječ je, kako se navodi, o prvom takvom pilot projektu u Hrvatskoj, koji bi mogao postati praksa i u drugim ambulantama obiteljske medicine. Studenti će naručivati pacijente na preglede, pružati nemedicinske savjete, odgovarati na mailove, javljati se na telefon, sređivati papirologiju i ostalo. Jedini je uvjet da budu studenti medicine.

– Gledali smo kako rasteretiti liječnika i sestru da bi mogli raditi medicinski dio posla, a ovo nam se činilo kao odlična varijanta da pokrijemo taj administrativni dio. Tijekom pilot projekta vidjet ćemo i financijske efekte, a isto tako i ishode liječenja, jer ljudi ne mogu pregledavati 150 pacijenata u danu, to je naprosto neizvedivo, kaže ravnatelj DZ Zagreb-Centar, Ino Protrka.

Za početak su uzeli 12 administratora za lokacije u Martićevoj ulici i Dugavama, gdje je opterećenje veliko, a medicinski timovi imaju upisanih po 2.000 pacijenata. Odlučili su se za studente medicine, jer oni već imaju osnovna medicinska znanja, pa umjesto sestre mogu mjeriti težinu, visinu i druge parametra kod pacijenata.

Izdvojeni članak
student servis

Studenti tražili povećanje poreznog limita: Evo što im je danas rekao ministar Marić

Sve plaćaju iz ‘svog džepa’

Protrka kaže da im je ideja da ovaj model postane redovan u čitavoj zemlji.

– Mi si kao najveći dom zdravlja u Hrvatskoj to možemo priuštiti, pa se nadamo da ćemo utabati stazu za sve druge i olakšati posao HZZO-u i Ministarstvu zdravstva da se odluče na to. Znanstvenim pristupom dokazat ćemo da se može i da je tako puno lakše, a i pacijenti će imati prilike reći kakvo je njihovo iskustvo u takvom modusu, zaključuje Protrka.

Ovaj će ih pilot projekt za 12 administratora koštati oko 72.000 kuna, odnosno 6.000 kuna, za što su novac osigurali iz vlastitih sredstava.