Pretraga

U županiji na jugu kreće STEM projekt za nastavnike i učenike vrijedan više od 6 milijuna kuna

A- A+

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Ciste Velike pokreće projekt BioMOZAIK Krš i more. Projekt vrijedan više od 6,5 milijuna kuna podržavaju Splitsko-dalmatinska županija i Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Namijenjen je odgojno-obrazovnim djelatnicima i učenicima u području STEM-a i informacijsko-komunikacijskih tehnologija te poduzetništvu i aktivnom građanstvu na području dalmatinske Zagore.

učionica učenici

Foto: PR

Splitsko-dalmatinska županija novim projektom BioMOZAIK Krš i more modernizira dalmatinsku Zagoru. U projektu vrijednom 6.561.890,31 kn sudjeluju škole iz Trilja, Sinja, Runovića i Imotskog, a namijenjen je odgojno-obrazovnim djelatnicima i učenicima u području STEM-a, poduzetnicima i aktivnim građanima na području dalmatinske Zagore.

Cilj je razvoj izvrsnosti

Projekt financira Kraljevina Norveška, iz programa EGP (europski gospodarski pojas), financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. – 2021. godine, a provodi se u sklopu Poziva: Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području. Upravitelj programa je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Cilj projekta je razvoj izvrsnosti u osnovnoškolskom obrazovanju u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva s naglaskom na područja bioekonomije i biotehnologije. Želimo učenicima i nastavnicima u školama dalmatinske Zagore omogućiti dostupnijim određene sadržaje i aktivnosti iz navedenih područja te osnovati mikrocentre izvrsnosti na području županije, koji će biti baza znanja, mogućnosti i inovativnih sadržaja i alata, rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, Tomislav Đonlić.

Izdvojeni članak
Srednja strukovna škola samobor

Razvoj centara za izvrsnost: Zagrebačka županija osigurala 3,7 milijuna kuna za tri srednje škole

Razvoj lokalne zajednice

Osim nastavnicima i učenicima ovaj projekt doprinosi i razvoju lokalne zajednice u cjelini.

– Za održivi razvoj te ekonomsku i demografsku obnovu manje razvijenih područja, važno je ojačati kapacitete učenika, škola i drugih dionika na lokalnoj razini za prepoznavanje vlastitih razvojnih potencijala. Stjecanjem određenih vještina u ranoj dobi potiču se razne aktivnosti na lokalnoj razini, kao što su poduzetništvo, aktivno građanstvo, kreativnost i inovacije, što pridonosi razvoju zajednice. Baš zato smo u ovom projektu ciljano odabrali područja s iznimnim razvojnim potencijalom Splitsko-dalmatinske županije. Iznimno se veselimo izazovima koji nas očekuju u provedbi ovog projekta kojemu će CI SDŽ biti podrška, rekao je ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić.

Partneri na projektu su Osnovna škola Kamešnica, Osnovna škola Milana Begovića, Osnovna škola Trilj, Osnovna škola “Josip Vergilij Perić“, Osnovna škola Runović, Osnovna škola Dr. Fra Karlo Balić, Osnovna škola Ivana Mažuranića, Osnovna škola Tin Ujević, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA te International Development Norway (IDN).

učionica učenici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap