Pretraga

Učenica Petra je hrvatsko tenisko čudo: ‘Knjige nosim na putovanja da ne zaostajem s gradivom’

A- A+

Ogroman uspjeh ostvarila je naša mlada tenisačica Petra Marčinko koja je osvojila Australian Open u juniorskoj konkurenciji pobijedivši također 16-godišnju Belgijku. Za naš portal ispričala je kako su izgledali njeni prvi teniski koraci te kako joj uspijeva biti i odlična učenica u srednjoj školi.

Foto: Privatni album

Tek joj je 16 godina, a već je na vrhu svijeta. Mlada tenisačica Petra Marčinko iz Zagreba osvojila je Australian Open u juniorskoj konkurenciji, a to je samo jedan u nizu od njezinih uspjeha. Teniski reket prvi put je držala sa samo 6 i pol godina, da bi nakon toga postala prvakinja Hrvatske kada je bila četvrti razred osnovne škole.

– Nisam bila favorit za osvajanje te titule, ali uspjela sam pobijediti sve suparnice. Prvi europski turnir sam osvojila 2018., tada sam imala 12 i osvojila sam Tennis Europe Junior turnir u Istanbulu. Tata me je odveo na prvi trening jer su nam teniski tereni bili blizu doma, a i on sam je rekreativno igrao. Imali smo grupne treninge i na početku smo učili kroz igru, što je bilo jako zabavno. Nisam ni pokušavala trenirati neki drugi sport, rekla nam je Petra.

Odlična je učenica, a u slobodno vrijeme voli čitati knjige

Danas pohađa 2. razred Privatne sportske i jezične gimnazije ‘Franjo Bučar’ te je odlična učenica.

– Pokušavam biti redovita na nastavi dok sam u Zagrebu. Treninge organiziramo nekad prije škole, nekad poslije. Na putovanja uvijek nosim knjige sa sobom, tako da ne zaostajem previše s gradivom. Moram se zahvaliti svim profesorima jer mi jako pomažu i konzultacijama i online zadacima, tako da uspješno usvojim gradivo, objasnila je Petra.

Život učenika sportaša pun je obaveza. Petra uz nastavu trenira svakodnevno i to po četiri sata te je članica teniskog kluba ‘Top Spin’ iz Zagreba.

– U slobodno vrijeme, kojeg imam vrlo malo, volim čitati knjige, družiti se sa sestrom i prijateljima i ići u šetnje sa psom Alfom. Već dugo treniram i navikla sam se na taj tempo. Uvijek nađem vremena za odmor i druženja što je također bitno. Školovanje mi je također jako važno, tako da se trudim što više vremena biti u školi i učiti, ispričala je Petra.

Izdvojeni članak

Hrvatska ima novu tenisku nadu: 16-godišnja Petra osvojila Australian Open u juniorskoj konkurenciji

Dosta izostaje s nastave zbog putovanja, ali profesori su susretljivi

Navodi kako je podrška profesora učenicima koji se uz školu i profesionalno bave sportom iznimno važna.

– Imam sreću pa pohađam Sportsku gimnaziju ‘Franjo Bučar’ i u razredu smo svi sportaši. Profesori imaju iskustva s učenicima sportašima. Uvijek mogu doći na individualne konzultacije kada se vratim sa turnira i tada mi profesori objasne sve što mi je ostalo nejasno. Vesele se svakom našem uspjehu. Dosta izostajem s nastave zbog putovanja, ali mogu im se uvijek obratiti online, rekla je Petra.

Najdraži joj je predmet matematika, a najgori predmet nema, osim što su joj neki zahtjevniji za učiti. Želja joj je i upisati fakultet.

– Imam još dosta do kraja srednje škole, pa nekako još previše ne razmišljam što ću kasnije. Sve ovisi o tome kojim putem će ići moja teniska karijera. Namjeravam položiti državnu maturu i upisati neki fakultet, ali još uvijek ne znam koji, objasnila je.

‘Propustila sam izlete, druženja, izlazaske, ali dobila sam putovanja i prošla sve kontinente svijeta’

Prije nego što je osvojila Australian Open, bila je u SAD-u, a trenirala nije samo na Božić i Novu godinu.

– Vratila sam se u Hrvatsku 13. prosinca i nakon par dana odmora počela sam sa pripremama za Australian Open. U Australiju smo krenuli 8. siječnja ove godine i tamo sam nastavila sa pripremama do početka turnira 22. siječnja. Trenirala sam s juniorkama, ali i s profesionalnim igračicama što mi je dosta pomoglo. Sa svakom pobjedom sam imala sve više samopouzdanja i na kraju sam došla do najveće titule do sada, priča nam Petra.

Za sve mlade teniske nade poručuje kako trebaju imati dovoljno ljubavi za taj sport koji traži puno odricanja i da je potrebno biti fokusiran na ostvarivanje cilja, a još je izuzetno bitno imati i podršku obitelji i okoline.

– U Hrvatskoj postoji puno teniskih klubova s kvalitetnim programima čak i u manjim sredinama tako da postoje mogućnosti za treniranje. Tenis je jako lijep i zdrav sport. Puno boravite na otvorenom. Međutim treba biti spreman na veliki rad i odricanje. Ja sam propustila dosta izleta, druženja, izlazaka, ali dobila sam puno putovanja, upoznavanja novih ljudi širom svijeta i prošla sam sve kontinente svijeta, osim Arktika, našalila se Petra.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap