Pretraga

Učenica o slučaju silovanja u Zadru: ‘Ne prigovarajte nama kako se oblačimo, naučite sinove samokontroli’

A- A+

Proteklih dana javnost je ostala zatečena slučajem silovanja maloljetnice iz okolice Zadra. Više osumnjičenika koji su ju kroz godinu dana silovali i seksualno iskorištavali, a potom i ucjenjivali nije ostalo u istražnom zatvoru, nego su pušteni na slobodu. U znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu, za subotu najavljen prosvjed ‘Pravda za djevojčice!’. U različitim terminima odvija se u čak osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Osijeku, Puli, Rijeci, Korčuli i Čazmi. Na redakcijski mail našeg portala stiglo je pismo jedne osječke maturantice (podaci poznati redakciji, op.a.), putem kojeg izražava nezadovoljstvo odnosom prema žrtvama seksualnog nasilja te kroz niz pitanja proziva sustav koji im ne pruža zaštitu. Pismo učenice u nastavku prenosimo u cijelosti.

Foto: Eric Ward, Unsplash

Kada sam prvi put čula za (sad već vjerujem svima poznat slučaj) višestrukog silovanja, psihofizičkog zlostavljanja i ucjenjivanja 15-godišnje djevojčice iz Zadra od strane sedmorice monstruma, rasplakala sam se. Iz mene su potekle gorke suze nemoći, očaja, boli, suosjećanja… Od tada ne mogu prestati razmišljati o njoj. Ne mogu ni zamisliti kroz što je sve prolazila i kako se sada osjeća kada cijela država zna za njenu nesreću. Kako je uopće izdržala tu bolnu i dugu torturu? Znam da ja prva ne bih.

Zapitala sam se jesam li ja sljedeća? Je li sljedeća moja sestra, nećakinja, prijateljice? Tko nas štiti ako ne pravosuđe i država? U koga možemo vjerovati ako ne u pravo i pravdu? Kome je uopće stalo do nas? Koga je briga za nas djevojke koje smo budućnost ove države? Tako se vi brinete za budućnost?

‘Cijenjeni suče’, svojom odlukom niste pljunuli u lice samo toj djevojčici, pljunuli ste u lice svojoj supruzi, majci, sestri, kćeri… svim ženama u ovoj državi.

Koja je cijena naše mladosti, slobode, izbora, dostojanstva? Kako da se osjećam kada znam da u ovoj državi postoje jednaki i jednakiji, da u hrvatskom pravosuđu sve ima svoj račun i svoju cijenu? Kakva je moja budućnost u Hrvatskoj gdje monstrumi koji siluju godinu dana budu pušteni da se brane sa slobode? Kada znam da živim u državi koja toliko malo cijeni i poštuje žene da se žrtva zločina smatra uzrokom zločina.

Kod nas se toliko često može čuti: ‘sama si je kriva, sigurno ih je izazivala’. Ne, nema nikakvog opravdanja za silovanje. Umjesto što nama konstantno prigovarate zbog toga kako se oblačimo, da trebamo biti pažljivije, skromnije, poniznije i ne izazivati, promijenite perspektivu: naučite svoje sinove samokontroli i poštovanju prema ženama!

Dignimo svoj glas, mijenjajmo stavove, borimo se protiv nepravde i ovog bolesnog sustava. To sutra može biti i vaša kćer, unuka, nećakinja, prijateljica…

Pokažimo joj da nije sama.

Pozivam vas da se pridružite prosvjedima ‘Pravda za djevojčice’ u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

‘Kada nepravda postaje zakon, otpor postane dužnost.’

 

Tužna i ogorčena osječka maturantica