Pretraga

Učenici će ponovno pisati probnu maturu: Ministrica otkrila kada u ispite stižu prve promjene

A- A+

Učenici imaju mnogo pitanja o reformi obrazovanja, a nejasnoće im je u utorak pojasnila sama ministrica. Blaženku Divjak u Facebooku Liveu intervjuirale su učenice Marta i Nuša. Ministrica im je pojasnila kada dolazi ‘nova matura’, ali i ponovila što sve donosi Škola za život.

screenshot: Facebook

Želimo da, unatoč nadoknadama, svjedodžbe budu gotove do 20. srpnja. Plan nadoknade uključuje da se kraj nastavne godine za maturante ne pomiče, a svi se dani mogu nadoknaditi do 29. svibnja, rekla je ministrica Blaženka Divjak.

U intervjuu s učenicama Martom i Nušom na svojoj Facebook stranici ministrica je odgovarala na najčešća pitanja učenika i roditelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što se tiče nadoknada dana provedenih u štrajku, ministrica je potvrdila kako postoji mogućnost da se esej iz hrvatskog piše ranije no što je planirano.

– Esej ionako nije vezan uz gradivo koje se obrađuje zadnjih nekoliko tjedana nastave, pojasnila je Divjak.

Traže se sastavljači pitanja za 'novu maturu'

U tijeku je Javni poziv kandidatima koji će sudjelovati u izradi nacrta ispita i ispitnih kataloga za državnu maturu u šk. god. 2021./2022. Na javni poziv mogu se javiti kandidati koji su barem pet godina predavali u srednjoj školi ili na fakultetu. Rok za prijavu je18. prosinca.

Probna matura na proljeće 2021.

Učenike je zanimalo i kada dolazi ‘nova državna matura’, napravljena po kurikulumima Škole za život.

Izdvojeni članak

Iz HDZ-a otkrili hoće li podržati zahtjev za smjenu ministrice Blaženke Divjak

Ministrica im je odgovorila kako iduće godine nema nikakvih promjena na maturi.

– Prve promjene imat ćemo na maturi 2022., a donijet će pomak s činjeničnog znanja na kritičko razmišljanje, najavila je ministrica.

No već 2021. učenike trećih razreda očekuje probna matura. Cilj joj je upoznati učenike s novim oblikom zadataka koje će donijeti ‘prava’ matura koju će oni, kao prva generacija maturanata, pisati godinu dana kasnije. Ipak, promjene na maturi neće doći najedanput već će se postepeno uvoditi od 2022. nadalje.

Podsjećamo, probna se matura pisala i 2008./2009., godinu dana prije no što je službeno uveden sustav državne mature.

‘I dalje čitamo stare knjige’

Nekoga je zanimalo i zašto u školi, unatoč reformi, ne čitaju modernije knjige.

– Sada imamo manji dio obaveznih djela, a najveći dio je izborni. Nastavnik, dakle, može sam izabrati koje će knjige obrađivati s učenicima, objasnila je Divjak.

Dotaknula se i tableta u školama.

– Tablete su lani dobile samo škole u eksperimentalnom programu. Ove godine nabavljamo tablete za sve reformske razrede, rekla je ministrica.

Tableti za igranje?

Učenike je zanimalo i mogu li na tabletima igrati igrice.

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak ozlijedila ruku pa se našalila sa svojom pozicijom

– Tableti su prvenstveno namijenjeni učenju. Imamo u vidu da ih koriste djeca pa imamo zaštitu te nećete moći instalirati svoje programe no tu je veliki broj edukativnih igrica koje su jako poželjne, odgovorila im je Divjak.

Đaci su se požalili kako nemaju dovoljno vremena da obrade sve gradivo koje moraju, pogotovo uz zahtjeve koje donosi reforma.

– Ne može s obraditi sve gradivo kao do sada i još ići u dubinu, jasno je rekla ministrica.

‘Ne učimo više svaki detalj’

Dodala je kako je potrebno smanjiti širinu i povećati dubinu gradiva, a ne učiti svaki detalj. Smatra da se nastavnici za sada s tim dobro snalaze.

Izdvojeni članak

Učenici održali prosvjed ispred Ministarstva zbog Škole za život: Ni jedan nastavnik nije ih došao podržati

– Reforma nije predviđala restrukturiranje satnice. To je nešto što će tek doći. Moramo ići na jednosmjensku nastavu u osnovnim školama, u čemu će nam pomoći i Svjetska banka, ponovila je ministrica.

A dotaknula se i preklapanja gradiva starih programa i novih kurikuluma.

– Može se dogoditi da je nešto što ste već napravili u novom udžbeniku. Ideja je da se pokriju svi ishodi, a preklapanje tema riješit će se preporukama nastavnicima, kazala je.

Ustvrdila je kako su najveće promjene donesene u predmetu Geografija, čiji se cijeli koncept učenja u potpunosti mijenja.

– Neki nas pitaju zašto promjene nismo napravili prije, a drugi pak zašto one dolaze tek sada. Zato nastojimo uzeti pravi omjer, zaključila je Divjak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap