Pretraga

Učenici dobivaju još jedan neradni dan u školskom kalendaru: Evo kada bi se to trebalo dogoditi

A- A+

Od iduće godine Dan državnosti trebao bi se ponovno slaviti 30. svibnja, prijedlog je to HDZ-a. Još od 2001. godine taj Dan obilježavamo 25. lipnja, dakle nakon završetka nastavne godine. Ako dođe do promjene koju HDZ predlaže, to će značiti dodatan neradni dan tijekom nastavne godine.

foto: Pixabay.com

Još prije nekoliko dana HDZ je predložio da se Dan državnosti ponovno obilježava 30. svibnja, na datum kada je u Hrvatskoj 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor. Do 2001. upravo je to bio datum obilježavanja spomenutog praznika.

Plenković: Vlada će predložiti izmjenu datuma

Izdvojeni članak
učionica

Donesena konačna odluka oko školskog kalendara: Izmijenjene četiri opcije praznika koje nudi Ministarstvo

Posljednjih se godina Dan državnosti obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Da HDZ ne odustaje od promjene datuma obilježavanja Dana državnosti, potvrdio je jučer pred kamerama HRT-a i premijer Andrej Plenković.

– Naš stav je kako će Vlada, s obzirom na to da će iduće godine biti 30. godišnjica konstituiranja Sabora 1990. godine, a budući da je taj dan najviše prihvaćen i omiljen među hrvatskim narodom, predložiti da 30. svibnja ponovno bude Dan državnosti, izjavio je Plenković u intervjuu za HRT.

Dodatan nenastavni dan za školarce

Izdvojeni članak

Uvode se jesenski praznici: Od iduće godine nema jedinstvenog školskog kalendara!

Gostujući jutros na istoj televiziji, a povodom Dana Hrvatskog sabora, predsjednik saborskog kluba HDZ-a, Branko Bačić, izjavio je kako je uvjeren u uspjeh ove HDZ-ove ideje.

– Nadam se da ove godine zadnji puta obilježavamo kao spomendan Hrvatskog sabora i da bi od iduće godine 30. svibnja trebali obilježavati kao Dan državnosti. Siguran sam da će to podržati velika većina hrvatskih građana, a i većina zastupnika u Hrvatskom saboru. Toga dana sjećamo se kao onoga kada je doista uspostavljena nova, moderna, suverena i samostalna hrvatska država, kazao je Bačić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Ako dođe do ove promjene, profitirati bi mogli školarci željni pauze prije završetka nastave. Naime, budući da bi se Dan državnosti trebao obilježavati tijekom nastavne godine (30. svibnja), a ne kada ona već završi (25. lipnja), to bi im u školskom kalendaru mogao biti još jedan nenastavni dan. No, za to će morati pričekati 2022. godinu, jer 30. svibnja 2020. i 2021. ‘pada’ na subotu i nedjelju.

Učenici dobivaju još jedan neradni dan u školskom kalendaru: Evo kada bi se to trebalo dogoditi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap