Pretraga

Učenici i roditelji zajedničkim snagama čistili zapaljenu riječku školu

A- A+

Nakon neviđenog vandalskog čina koji se dogodio prošloga četvrtka Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi te Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci, učenici tih škola pokazali su iznimnu odgovornost i solidarnost. Naime, nakon što je zapaljena škola, oni i njihovi roditelji okupili su se tijekom vikenda kako bi pomogli u čišćenju i obnovi uništenih prostorija škole.

Učenici trećih i četvrtih razreda, roditelji i nastavnici Elektroindustrijske i obrtničke škole te Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo pridružili su se djelatnicima Rijekatanka u čišćenju zgrade u kojoj je prošloga četvrtka gorjela zbornica. Požar koji je uništio zbornicu i urede stručnih službi škole, dimom i pepelom prekrio je učionice i hodnike kojima treba temeljito čišćenje i farbanje.

Izdvojeni članak

[Škole u plamenu] Kamere ne rade, ocjene izgubljene, a profesori ne daju izjave

Učenici čistili školu na vlastitu inicijativu

Srećom, vatra je brzo primijećena i vatrogasne službe su ekspresno reagirale pa je požar ugašen prije nego se proširio na ostatak zgrade. Preko puta izgorjele zbornice nalazi se knjižnica puna knjiga koja je, nasreću, spašena. 

Školu je obišla i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin. Zahvalila je učenicima na inicijativi i na tome što su se pridružili čišćenju škole. Prvo su djelatnici Rijekatanka kemijskim čišćenjem prošli kroz školu nakon čega su se mogli pridružiti učenici, nastavnici i roditelji.

– Svima je stalo do škole, puno je djece prošlo kroz školu i svakome od njih je ostavila trag, rekla je pročelnica Stilin najavivši da postoji mogućnost da škole počnu s nastavom već u srijedu, nakon što se dobije zeleno svjetlo statičara te nakon što se provjeri sigurnost elektroinstalacija škole. 

– Normalno je da smo tu i da pomažemo, ovo je naša škola, rekao je jedan od učenika u razgovoru s novinarima.

Primorsko-goranska županija kao osnivač škole pokrenula je i ugovorila građevinske radove, napravljen je troškovnik, šteta je prijavljena osiguranju, o događaju su informirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te sve relevantne institucije.

Izdvojeni članak

Bezobrazluk u školi: U mjesec dana dva puta ukrali imenike

Ravnatelj zahvaljuje učenicima na pomoći

Ravnatelj Elektroindustrijske i obrtničke škole Darko Bašić rekao je da vjeruje kako će počinitelji ovog vandalskog čina brzo biti otkriveni te da se ovakvo nešto neće nikada i nigdje ponoviti. Ponosan je na učenike i nastavnike koji su se pridružili čišćenju škole. 

– U svome dugogodišnjem radu nikad nisam doživio nešto slično. Imam 32 godine radnog staža i mogu reći, i kao profesor i kao čovjek, da sam se, pogotovo prvi dan, osjećao nevjerojatno loše. Nisam jednostavno vjerovao da se dogodilo to što se dogodilo. Veliki broj učenika izrazio je potporu i stavio se na raspolaganje. Ja samo mogu poslati jedno veliko ljudsko hvala, kaže ravnatelj. 

Požar je, podsjetimo, buknuo u ranojutarnjim satima u četvrtak, a utvrđeno je da je uzrok požara ljudska radnja. U požaru nije bilo ozlijeđenih, a prema prvim procjenama, radi se o velikoj materijalnoj šteti. Radi se o zgradi u kojoj se nalaze dvije riječke srednje škole: Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo te Elektroindustrijska i obrtnička škola. U te su škole u proteklih mjesec dana dvaput provalili te ukrali školske imenike i dokumentaciju. Zbornica Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u potpunosti je uništena, a zahvaćene su i susjedne prostorije te vanjska fasada.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap