Pretraga

Učenici i učenice iz cijele Hrvatske uskoro se sastaju: Raspravljat će o gorućim problemima

A- A+

Svi želimo bolji život, ali ovi učenici zaista na tome i rade – i to u suradnji sa samim vrhom Europske unije. Krajem mjeseca, dvadesetak učenika i učenica sastat će se u Novigradu kako bi uz pomoć profesora i moderatora donijeli vlastita rješenja za probleme koji muče njihovu generaciju. Riječ je o finalnom događaju projekta ‘Budućnost Europe: Europska godina mladih’ u kojeg je uključeno preko 4.300 učenika i učenica.

budućnost europe europska godina mladih

Učenici i učenice iz svih krajeva Hrvatske okupit će se na sastanku u Novigradu na kojem će predložiti poboljšanja politika koje se odnose na mlade | Foto: Pexels

Europski parlament je 2022. godinu proglasio godinom mladih. Pandemija s kojom smo se suočavali prethodne nerazmjerno je negativno utjecala na mlade, objasnili su iz Parlamenta. Iz solidarnosti, mladi su žrtvovali mnogo svojih navika i potreba, a suočavali su se sa izazovom školovanja, pronalaska posla i održavanja odnosa s bliskim ljudima na daljinu. Zbog toga, ove su godine izazovi mladih postali prioritetni prilikom donošenja odluka u Europskoj uniji.

Naravno, o izazovima s kojima se mladi suočavaju najbolje znaju oni sami. Kako bi mladi u Hrvatskoj dobili mogućnost progovoriti, pokrenut je projekt ‘Budućnost Europe: Europska godina mladih’. Riječ je o projektu kojeg provodi Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za kulturu i obrazovanje iz Progresivnog Saveza Socijalista i demokrata.

Cilj ovog projekta jest dati mladima prostor da predstave svoju viziju budućnosti, ali i da ta vizija dođe do onih koji imaju moć i ostvariti ju. Više od 4.300 učenica i učenika iz svih krajeva Hrvatske koje je projekt obuhvatio nekoliko mjeseci su razmišljali i raspravljali o ključnim izazovima s kojima se suočavaju. Ovom su zadatku pristupili vrlo ozbiljno što se vidi po kvaliteti radova, rekao nam je zastupnik Matić.

– Oni su imali niz pripremih aktivnosti, razgovarali sa svojim lokalnim zajednicama, obišli institucije, pitali građane. I rezultat toga je vidljiv: pisani radovi su opsežni, jasni, argumentirani. Vjerujem da će još nakon konzultacija s nacionalnim ekspertima/icama za politike za mlade dobiti neki finalni feedback i da će publikacija biti veliki iskorak, ali i pokazatelj kako Hrvatska u budućnosti može doprinijeti položaju mladih, pojasnio je Matić.

predrag matić

Učenici i učenice koji sudjeluju u projektu identificiranja najvažnijih problema mladih u posjetu Europskom parlamentu | Foto: Predrag Fred Matić

Kreirali su kvalitetne prijedloge za budućnost

Učenici su odlučili izazove mladih u Hrvatskoj sažeti unutar deset osnovnih tema. To su stanovanje za mlade, obrazovni sustavi (formalni i neformalni), vizija budućnosti Europske unije u našoj državi i šire, nezaposlenost mladih i njihov položaj na tržištu, rad s mladima (youth work), kulturne i sportske aktivnosti za mlade, pitanje uključenosti ranjivih skupina mladih, međugeneracijska solidarnost, zelene politike te pitanje političkog sudjelovanja mladih.

Osim što su razgovarali sa svojim kolegama iz klupa te sugrađanima i sugrađankama, učenici i učenice su se obratili i svojim vršnjacima iz Njemačke. U projekt se uključilo i šest učeničkih timova iz njemačkih škola koji su s našim učenicima razmijenili svoja iskustva i promišljanja. Cilj takvog povezivanja, rekao je Matić, jest da učenici i učenice vide kako Europska unija nije samo ideja, već stvarna zajednica u kojoj dijelimo slične probleme, ali ih možemo riješiti zajedničkom suradnjom.

– Neka iskustva koja smo čuli od njih su slična, ali u nekim dijelovima vidimo koliko je Njemačka naprednija, njima na sreću, nama nažalost. Ono što ohrabruje jest otvorenost učenika/ica iz njemačkih škola i zainteresiranost da uče i čuju od naših mladih, a koji itekako imaju što za reći, istaknuo je Matić.

predrag matić

Učenici i učenice uključene u projekt ‘Budućnost Europe: Europska godina mladih’ | Foto: Predrag Fred Matić

Koji je idući korak?

Sljedeći korak projekta je sastanak predstavnika učenika u Novigradu koji će se održati od 23. do 25. rujna. Zastupnik Matić ispričao nam je kako će završna konferencija izgledati. Okupit će se sve škole koje su sudjelovale u projektu, profesorice i stručnjaci u području politika za mlade, a uključit će se i škole iz Njemačke. Učenici i učenice tada će predstaviti svoje radove i ideje kroz niz panela i grupnih radionica.

– Učenici/e su vrlo motivirani i vjerujem da će to biti svojevrsni forum u kojem ćemo finalizirati neka rješenja i dogovoriti se kako dalje, kako da zajedno doprinesemo tome da njihove ideje postanu stvarnost, rekao je Matić.

Učenici i učenice će međusobno raspravljati o svojim idejama te se na kraju usuglasiti oko rješenja koja žele. Njihovi će prijedlozi naposlijetku biti objavljeni u publikaciji koja će doći na stolove čelnih ljudi Europske unije. Učenici i učenice će tako dobiti glas i mogućnost da kreiraju budućnost kakvu žele.

– Učenici/e u potpunosti sami osmišljavaju rješenja, moj tim i ja smo tu da im pomognemo kroz otvaranje nekih vrata i kroz neku širu promociju tih ideja. Moja uloga nije da im kažem “ovo možete” ili “ovo ne možete”, upravo suprotno. Ja sam tu da slušam i da ih poduprem, a prvenstveno da osiguram da njihove ideje dođu do svih onih koji odlučuju o tim problemima, zaključio je zastupnik Matić.


S&DSponzor sadržaja je Progresivni savez socijalista i demokrata u Europskom parlamentu

www.fredmatic.eu

Share via
Copy link
Powered by Social Snap