Pretraga

Učenici iz BiH napravili aplikaciju za darivatelje krvi: ‘Ako spasimo samo jedan život, uspjeli smo’

A- A+

Učenici Saobraćajne i elektro škole iz Doboja napravili su aplikaciju koja povezuje darivatelje krvi s onima kojima je krv potrebna. Aplikacija još nije dostupna javnosti, ali će biti nakon što završi regionalno natjecanje te se nadaju da će to spasiti barem jedan život.

Foto: Unsplash | Screenshot BNTV

Aplikaciju koja povezuje darivatelje krvi s onima koji traže krv osmislili su učenici iz Saobraćajne i elektro škole iz Doboja, prenosi BNTV. Ideja im je došla tijekom pandemije koronavirusa.

– Bili smo inspirirani time što su se na društvenim mrežama pojavljivale objave gdje su ljudi bili spremni čak platiti za krv osobe koja je razvila antitijela za COVID-19. Pomislili smo da bi bilo odlično da postoji posebna aplikacija za takvu vrstu objava. Na taj način smo htjeli dati svoj doprinos u borbi protiv pandemije i uz to podići svijest o važnosti darivanja krvi, rekao je Slađan Stevanović, učenik Saobraćajne i elektro škole za BNTV.

‘Svatko može dati zahtjev da mu je potrebna krv’

Učenike sada čeka regionalno natjecanje nakon čega će aplikacija biti dostupna u Trgovini Play. Objasnili su kako će ona funkcionirati.

– Svatko može dati zahtjev da mu je potrebna krv i da navede u detaljnom opisu zbog čega mu je potrebna krv. Moći će odabrati i krvnu grupu kako bi ostali darivatelji znali donirati za tu osobu, objasnio je učenik Luka Božić za BNTV.

‘Ako aplikacija spasi baremjedna život, mi smo uspjeli’

Njihov mentor i profesor posebno je ponosan na rad svojih učenika.

– Kažu meni moji oni, nakon 3-4 mjeseca rada da ako njihova aplikacija spasi barem jedan život, mi smo uspjeli. Mislim da možemo reći da će ova aplikacija spasiti tisuće života, poručio je mentor Goran Radojčić za BNTV.

Na konferenciji za novinare gdje su predstavili svoju aplikaciju govorio je i ravnatelj škole koji se da da će aplikacija zaživjeti i u drugim zemljama izvan BiH.

Copy link
Powered by Social Snap