Pretraga

Učenici jedne škole IB program u MIOC-u mogu upisati bez prijemnog, neki roditelji najavljuju tužbe

A- A+

Novi pravilnik o upisima u srednje škole neki je dan objavljen u Narodnim novinama, na snagu još ni nije službeno stupio, a jedna je odredba izazvala velike polemike. Naime, poznato je kako XV. gimnazija u Zgrebu, znana i kao MIOC, za upise provodi prijemni ispit. No učenici Osnovne škole Matija Gubec koji pohađaju međunarodni IB program za nastavak školovanja po istom programu u MIOC-u od ove godine prijemni neće polagati. Kako kaže ravnatelj MIOC-a, neki su roditelji zbog toga najavili i privatne tužbe.

XV. gimnazija u Zagrebu | Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

U zagrebačkoj XV. gimnaziji poznatoj i kao MIOC izvode se dva nastavna programa: program prirodoslovno-matematičke gimnazije i međunarodni program International Baccalaureate (IB). Za upis oba učenici su do sada polagali prijemni ispit, ali od ove godine njega neće morati polagati učenici Osnovne škole Matija Gubec u Zagrebu koji pohađaju međunarodni IB program. IB program OŠ Matija Gubec uobičajeno upisuju djeca diplomata, školarina je 6.000 eura, ali ga pohađaju i djeca roditelja s hrvatskim državljanstvom. Da oni ne moraju polagati prijemni za nastavak školovanja u istom programu u MIOC-u, omogućeno je izmjenom pravilnika za upise u srednje škole, koji je neki dan objavljen u Narodnim novinama, a na snagu stupa 7. travnja.

Ravnatelj MIOC-a: ‘Javilo se već troje roditelja učenika koji se pripremaju na privatnu tužbu’

– Izmijenjeni pravilnik je pravnički lijepo napisan i kaže da djeca, koja pohađaju međunarodni program u osnovnim školama, nastavlja školovanje u istom međunarodnom programu u srednjim školama. Ali je samo jedna osnovna škola koja ima međunarodni IB program i to je OŠ Matija Gubec i samo je jedna srednja škola koja ima IB programa i to je MIOC. Dakle, izmjena se odnosi na naše dvije škole jer mi jedini imamo te programe. Djeca iz te osnovne škole koja su pohađala IB program, izravno će se upisivati u MIOC, bez prijemnog ispita, rekao je za RTL.hr ravnatelj MIOC-a Nikola Dmitrović.

On smatra da je ovo diskriminirajući propis i kaže da su iz gimnazije pokušali argumentima utjecati na to da se ne usvaja ovakav pravilnik te da su bezuspješno razgovarali i s ministrom. Dodaje i da IB nije jedini međunarodni program u Hrvatskoj, no djeca iz drugog međunarodnog programa svejedno moraju polagati prijemni u MIOC. Kako piše RTL.hr, ova škola upisuje 40-ero učenika u IB program u dva razreda, a u OŠ Matija Gubec IB program pohađa 20 učenika, dakle dovoljno da se popuni čitav razred. Dmitrović za RTL.hr kaže kako je lani iz te osnovne škole prijemni je pisalo 14 učenika, a prošlo ga je sedmero.

– Javilo se već troje roditelja učenika koji se pripremaju na privatnu tužbu. S obzirom na to da imamo iskustvo da je Ustavni sud ranije srušio odredbu kojom se davalo djeci povratnika pravo na izravan upis, vjerujem da će to biti i ovdje slučaj, kaže za RTL.hr Dmitrović.

Škola, ističe, nema pravnu osnovu za podnošenje ustavne tužbe, koja bi ionako trajala barem nekoliko godina, što je po njemu ‘previše za djecu koja će propustiti priliku upisati MIOC po IB programu jer je netko izravnim upisom zauzeo mjesto’.

Izdvojeni članak

Izašao je novi pravilnik upisa u srednje, doznali smo koje će škole imati prijemne i iz kojih predmeta

‘Riječ ‘upis’ nije ključna, nego je ključan prijelaz iz trećeg u četvrti razred IB programa’

Ravnateljica OŠ Matije Gupca, Ljiljana Klinger, ističe da se ovime omogućuje djeci koja dolaze iz drugih zemalja da dobiju obrazovanje koje poslije mogu nesmetano nastaviti drugdje u svijetu po istom program. Za RTL.hr je rekla da IB program nije diskriminatoran i da ‘ne trebamo govoriti čija su koja djeca, nego moramo govoriti o interesu djeteta’.

– Svi koji smo dobro upoznati s IB programom, a ravnatelj MIOC-a jest, znamo da on IB ima vertikalni program i pet godina programa koji kod nas traje tri godine u našoj školi Matija Gubec i sljedeće dvije godine u MIOC-u. Riječ ‘upis’ nije ključna, nego je ključan prijelaz iz trećeg u četvrti razred IB programa. Naši građani, koji se mogu osjećati uznemireno, mogli bi razumjeti kada bi to objasnili usporedbom da se djeci četvrtog razreda daje prijemni ispit za peti razred, kaže za RTL.hr ravnateljica Klinger.

Dodaje, IB predmeti nisu usporedivi s hrvatskim predmetima, kriterij ocjenjivanja se razlikuje, a MIOC i OŠ Matije Gupca jedine su javne škole koje je ministarstvo ovlastilo da na stranom jeziku omoguće stranim državljanima obrazovanje.

– Ne postoji nitni jedan jedini razlog zašto bi se diskriminirala hrvatska djeca ili djeca iz našeg programa po kojem moraju nastaviti obrazovanje. Jasno je da ona djeca, koja nisu bila ranije u IB programu moraju proći prijemni za MIOC kako bi se uopće vidjelo jesu li sposobna pratiti IB program, to je normalno, kaže ravnateljica OŠ Matija Gubec za RTL.hr.

Izvješće s javne rasprave o izmjenama pravilnika za upise u srednje, gdje se dio komentara odnosio i na ovu novost, možete vidjeti na poveznici. Podsjetimo, istim je pravilnikom ukinut i uvjet kojeg su škole morale zadovoljiti da bi provodile prijemni ispit. Od ove godine mogu ga provoditi sve škole koje ministarstvu za to podnesu zahtjev, u 2022. iznimno do 15. travnja, narednih godina rok je 30. ožujka. Kojim je školama i iz kojih predmeta Ministarstvo za sada izdalo suglasnost za provođenjem prijemnog ispita možete pročitati ovdje.

Učenici jedne škole IB program u MIOC-u mogu upisati bez prijemnog, neki roditelji najavljuju tužbe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap