Pretraga

Učenici kojima su otkazani maturalci naljeto putuju na račun ministarstava obrazovanja i turizma

A- A+

Za brojne učenike prošlog su ljeta otkazana maturalna putovanja, a mnogima i ove godine. Dobre vijesti za sve njih – ove godine zato putuju na račun Ministarstva obrazovanja i Ministarstva turizma, no izleti će se moći realizirati samo u Hrvatskoj.

Screenshot: YouTube

– Trebali smo ići u Španjolsku prošli lipanj. Prvo nam je putovanje pomaknuto na kolovoz pa onda u potpunosti otkazano. Zbog toga smo svi bili jako razočarani, posebice zato što u kolovozu nije bilo toliko zaraženih. Isplanirali smo jako puno sadržaja i to je trebalo biti naše posljednje zajedničko putovanje. A onda su nam sve otkazali, kaže nam razočarano Tena iz Ekonomske škole u Puli.

Uštede tijekom online nastave i rada na daljinu

Nju i njene razredne kolege, koji su ove godine maturanti i završavaju četvrti razred, obrazovat će vijest da nakon ljetnog roka ipak putuju na lanjski isplanirani maturalac. Naime, Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo turizma pripremili su plan prema kojemu će iz svojih godišnjih proračuna financirati ovogodišnji odlazak na maturalce za one učenike kojima je putovanje bilo otkazano.

Kako stoji u tom planu, zbog online nastave i rada na daljinu, oba su ministarstva uštedjela sredstva na režijama i dijelu dodataka na plaće zaposlenika, poput putnih troškova. Tim sredstvima odlučili su financirati putovanja srednjoškolaca.

– Izvanučionična nastava važan je segment u obrazovanju učenika i u tom smo pogledu morali učiniti nešto, a direktno financiranje putovanja činilo nam se kao najbolje rješenje, kaže nam izvor iz MZO-a koji uvjerava da ovo nije još jedan predizborni trik kojeg, budući da se financira javnim sredstvima, plaćaju građani.

Putovanja će se moći realizirati samo unutar Hrvatske

No, postoji ‘caka’. Učenici i škole moći će putovati samo unutar Hrvatske, kako zbog epidemioloških razloga tako i zbog nakane ministarstva da ovaj potez bude jedna od mjera za oporavak i pomoć sektoru turizma u Hrvatskoj.

Kako će to izgledati organizacijski? Školama će biti dostavljena ponuda s različitim destinacijama za putovanje, a one će na školskom vijeću odabrati dvije koje im se najviše dopadaju. Posebno osnovano povjerenstvo koje čine predstavnici dvaju ministarstava potom će odlučiti kamo će učenici te škole putovati. Školama se dostavljaju različite ponude, kako bi se optimalno raspodijelile destinacije.

Naša sugovornica iz uvoda teksta zadovoljna je, ali ne i presretna razvojem priče.

– Definitivno je bolje da putujemo ikako nego nikako. Ne sviđa mi se ova opcija da moramo na maturalac u Hrvatsku. Ako epidemija dozvoli da putujemo unutar naše zemlje, ne vidim prepreku i da putujemo u neku drugu zemlju u kojoj je epidemija pod kontrolom. Mnogima od nas maturalac je prva, a na neko vrijeme možda jedina prilika da posjetimo neku drugu zemlju. Realno, na more tako i tako idemo sa svojima. Ali, kažem bolje i tako nego da uopće nema izleta, zaključuje Tena.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

Učenici kojima su otkazani maturalci naljeto putuju na račun ministarstava obrazovanja i turizma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap