Pretraga

Učenici na školskom igralištu, pod prijetnjom batinama, dječaku u usta ugurali snus

A- A+

Stariji učenici jedne osnovne škole u Zagrebu natjerali su mlađeg učenika, pod prijetnjom da će ga istući, da konzumira opasni duhanski proizvod snus. Iako je dječak to isprva odbio, zbog prijetnji je ipak pristao na konzumaciju nakon čega mu se ubrzo zavrtjelo u glavi. Odmah je nazvao svoju majku koja je došla po njega, a cijeli slučaj je prijavljen policiji i Centru za socijalnu skrb.

Tužni dječak na stepenicama

Ilustracija: tužni dječak i snus | foto: Canva

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, prije dva tjedna dogodio se slučaj vršnjačkog nasilja u kojemu su učenici viših razreda osnovne škole natjerali mlađeg učenika da konzumira snus. Snus je paketić suhog duhana koji se stavlja iznad gornje usne kako bi se otopio, a sadrži nikotin s različitim aromama i aditivima. Zbog velike količine nikotina, ako se u ustima drži duže od pet minuta, postoji velika opasnost od trovanja.

Kako piše Helena Tkalčević za 24sata, sve se odvijalo u školskom parku jedne zagrebačke osnovne škole gdje su se družili učenici četvrtog i petog razreda. Pridružila su im se dva starija dječaka koje znaju iz viđenja iz druge osnovne škole. Prvo su im nudili cigarete što su mlađi dječaci odbili, a nakon toga su jednom mlađem dječaku ponudili nepoznati sadržaj, odnosno snus. Dječak je to odbio pa su mu stariji dečki zaprijetili da će ga istući ako ne uzme.

Izdvojeni članak
screenshoitovi vršnjačkog nasilja u puli gdje skupina mladića udara i šamara tinejdžera

Novi slučaj vršnjačkog nasilja: Skupina mladića udarala i šamarala srednjoškolca, uhićeni su

Dječaku se ubrzo zavrtjelo

Dječak je pristao uzeti snus koji su mu stariji pomogli prstima ugurati u usta. Ubrzo nakon konzumacije dječaku se zavrtjelo pa je nazvao mamu. Ona je odmah došla po njega i odvela ga psihologinji gdje su ispričali što se dogodilo. Iz redakcije 24sata su poslali upit u dječakovu školu iz koje su im odgovorili da su poduzeli sve što je propisano Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima. Također, sve su prijavili policiji i Centru za socijalnu skrb.

– Obavještena je susjedna škola iz koje dolaze stariji dječaci. U razredu iz kojeg je dječak žrtva događaja održan je roditeljski sastanak kako bi se upozorilo roditelje na opasnost i potrebu razgovora s djecom o odgovornom ponašanju prema sebi, rekli su iz dječakove škole za 24sata.

Izdvojeni članak
rešetke zatvroske ćelije koje gledaju na hodnik zatvora

Smijenjena ravnateljica koja nije na vrijeme prijavila vršnjačko nasilje u školi: Mogla bi u zatvor

Pojačan policijski nadzor oko škole

Osim toga, rekli su kako su pojačali policijski nadzor oko škole u večernjim satima te da rade na postavljanju dodatnih kamera oko škole.

Iz 24sata neslužbeno su doznali da je policija otkrila tko su učenici koji su ovom dječaku dali snus, ali s obzirom na to da imaju 14 godina, ne mogu kazneno odgovarati pa će im mjere iz svog djelokruga izreći Centar za socijalnu skrb.

Copy link
Powered by Social Snap