Pretraga

Učenici ne odustaju od štrajka: Razgovor s ravnateljicom nije urodio plodom

A- A+

Učenici Medicinske škole u Slavonskom Brodu u ponedjeljak su krenuli u štrajk, a planiraju ga nastaviti sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi za boljom organizacijom nastave i prakse. Ovako dalje više ne mogu, zaključili su i to rekli ravnateljici, no na jučerašnjem sastanku još nije pronađeno rješenje.

Učenici Medicinske škole u Slavonskom Brodu od ponedjeljka su u štrajku zbog nezadovoljavajućih uvjeta u kojima se školuju i odrađuju školsku praksu. Budućim medicinarima kap je prelila čašu, više ne mogu po cijele dane biti u školi i bolnici te traže reorganizaciju rasporeda. Jučer je školu posjetila inspekciju, nakon čega je slijedio sastanak ravnateljice Katice Lulić s roditeljima i članovima Školskog vijeća te predstavnika štrajkaša iz trećih razreda. Na okupljanju nije bilo nikakvog rješenja ovog problema, zbog čega i danas učenici štrajkaju, a to planiraju činiti sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Učenici i roditelji pucaju po šavovima

Podsjetimo, učenici spomenuti škole revoltirani su načinom na koji odrađuju svoju školsku praksu te nedostatkom normalnih uvjeta za školovanje. Njihovo školovanje izgleda ovako – od sedam do deset ujutro imaju praksu, a onda na hodnicima čekaju da im u 13 počne nastava koja traje do 19 sati. Mnogi su učenici putnici i više nemaju snage cijelog dana biti izvan kuće u neprimjerenim uvjetima.

– Ja sam četvrti razred i moram odraditi 11 sati prakse. Nama je sve to već previše i svi lagano pucamo. Prijašnje generacije imale su dvostruko manje sati prakse od nas. Ovakvo nešto više ne mogu financijski izdržati niti naši roditelji, jer se jednostavno ne može svaki dan izmisliti 50 kuna za tri normalna obroka koja moramo pojesti ako smo cijeli dan na praksi i nastavi, ispričala nam je učenica Tea Sauka.

Na jučerašnjem sastanku trebali su se pokušati riješiti problemi, no kako kaže učenica, to se nije dogodilo zato jer je on održan u nezgodno vrijeme, kada većina roditelja njemu nije mogla nazočiti. Sastanku su prisustvovale dvije učenice koje su iznijele probleme, koja je ravnateljica poslušala, no ponudila je riješiti ih tek od prvog siječnja. Učenici takav prijedlog oštro odbijaju te najavljuju da će bojkotirati nastavu sve dok se stvari ne riješe.

Izdvojeni članak

Maturanti žele odgodu mature, predlažu njeno održavanje nakon završetka godine


Ravnateljica škole ne želi pričati o situaciji i planovima

Ravnateljica škole jučer nam je tek potvrdila da je štrajk u tijeku, da je inspekcija pregledava školu no jutros nam nije htjela ništa reći o tome planira li ravnateljstvo povući konkretne poteze kako bi se riješio problem učenika. Na naše pitanje koji su daljnje mjere odgovorila nam je da nas više ne može slušati i spustila slušalicu.

Od štrajka ne odustaju dok ne dobiju riješenje crno na bijelo

– Ništa nije prekinuto i mi ćemo nastaviti boraviti na hodnicima i ispred škole. Štrajkaški odbor je jutros imao sastanak s ravnateljicom, kojoj smo predstavili cijeli plan programa koji je moguć. Sami smo izradili Plan i program za odvojeno održavanje nastave i prakse u kojem smo zadržali postojeći fond sati s tim da bismo jednu ili dvije subote, tijekom jednog polugodišta, trebali odraditi manjak sati prakse. Ona je rekla da je on super organiziran te obećala kontaktirati bolnicu, kazala je Sauka.

Štrajkaški odbor u 12:30 ima sastanak u Županijskoj upravi, a u slučaju da uprava i ravnateljstvo škole ne prihvate njihov plan, kojeg su kako kažu izradili iako je to njihov posao, svi učenici iz škole izaći će na gradski Korzo kako bi demonstrirali da ne odustaju od svojeg razumnog zahtjeva. Ne planiraju nikakav prosvjed, već žele na miran način pokazati da se na ovaj način više ne mogu školovati i ne mogu raditi. Štrajk ne planiraju obustaviti dok ne dobiju potvrdni odgovor na svoje zahtjeve, i to crno na bijelo.

Udruga srednjoškolaca poziva ostale medicinare na štrajk

Udruga srednjoškolaca podržala je štrajk učenika Medicinske škole u Slavonskom Brodu te pozvala i ostale učenike srednjih medicinskih škola da se pridruže štrajku i da u svojim školama održe vijeća učenika na tu temu i pokrenu akcije kojima bi pokazali solidarnost s učenicima u Slavonskom Brodu.

Učenici ne odustaju od štrajka: Razgovor s ravnateljicom nije urodio plodom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap