Pretraga

Učenici osnovnih i srednjih škola od idućeg mjeseca besplatno putuju vlakom

A- A+

Vlada je jučer na sjednici donijela odluku o besplatno željezničkom prijevozu učenika osnovnih i srednjih škola na području cijele Hrvatske. Odluka o ovom pilot projektu stupa na snagu već idućeg tjedna, od 1. listopada i trajat će do 31. prosinca 2022. godine.

Vlak Koprivnica-Zagreb ; foto: Dominik Smolak|srednja.hr

Učenici osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj besplatno će putovati vlakom. Odluku o ovom pilot projektu donijela je Vlada na jučerašnjoj sjednici, a trajat će 15 mjeseci. Besplatno putovanje obuhvaća neograničeno korištenje prijevoza vlakom i to već od idućeg tjedna pa sve do 31. prosinca 2022. godine. Ovu pogodnost moći će koristiti 780.000 djece i učenika osnovnih i srednjih škola.

Osim svakodnevna putovanja učenika u škole i iz škole, ovaj pilot-projekt obuhvaća i povremena putovanja vlakom kao što su jednodnevni izleti, terenska nastava, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja.

Izdvojeni članak

Izvrsna vijest za učenike: Evo kako vlakom putovati po Hrvatskoj – bez da išta platite

– Realizacija ovog projekta doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografske revitalizacije, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika, uz mogućnost ukidanja paralelnih linija željezničkog i autobusnog prijevoza, stoji na stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vrijednost ovog projekta je oko 30 milijuna kuna. Prema podacima iz 2019., djeca i učenici ostvarili su 3,3 milijuna putovanja vlakom, a 90 posto učenika koristilo je pretplatne karte.