Pretraga

Učenici riječke škole združili snage i uredili izloge za 18 trgovina u svome gradu

A- A+

U sklopu obilježavanja blagdana Sv. Vida, zaštitnika Rijeke učenici Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka svake godine osmišljavaju i uređuju izloge gradskih trgovina. Do ove su godine ljetne mjesece na različitim lokacijama diljem grada krasili maštoviti izlozi učenika sa smjera Aranžersko-scenografskog dizajna, a od ove godine pridružio im se i smjer Kiparskog dizajna.

Foto: http://www.mojarijeka.hr/

Sa svojom mentoricom Mirtom Grandić četvero učenika kiparskoga smjera napravili su maštoviti izlog trgovine s modnom odjećom Max Mara, a njihov trud nagradila je i struka. Razgovarali smo s učenicom Hannom Žmirić koja nam je otkrila pojedinosti oko ovog njima itekako važnog projekta. 

Izdvojeni članak

[FOTO] Mlada modna dizajnerica oduševila na državnom natjecanju

Osamnaest izloga u Rijeci s potpisom mladih kreativaca

Projekt uređivanja izloga učenika Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka već je postala tradicija ovog grada pa tako prolaznici na čak dvanaest različitih lokacija u izlozima osamnaest trgovina mogu vidjeti pomno osmišljene instalacije učenika.

Hanna, učenica trećeg razreda kiparskog smjera zajedno je sa svojim vršnjacima Patrikom Veršićem, Emilly Komadinom i Karlom Matić uređivala izlog trgovine Max Mara, a kaže nam kako su uz zadanu temu imali potpunu slobodu u izražavanju. 

– S našom mentoricom, profesoricom Mirtom Grandić, nabacali smo ideje i na kraju razradili konačni izgled izloga trgovine Max Mara. U početku nam prof. Grandić nije htjela reći zašto izrađujemo predmete na temu ljeta, a ja sam zaključila da je to zato kako se ne bi opterećivali konačnim izgledom izloga, već da bi fokus stavili na naš rad, rekla nam je Hanna. 

Kako ljeto može probuditi više maštovitih asocijacija, Hanna i njena ekipa odlučili su se za minimalistički izgled izloga u kojemu dominira bijela boja sa skulpturama morskih zvijezda, brodske užadi, ribljeg repa, ali i efektni detalji poput sladoleda i netipičnog ljudskog stopala s crveno nalakiranim noktima. 

Hanna nam otkriva kako je u početku na njihovom projektu radilo sedmero učenika, no zbog kratkog roka u kojem su njihove kiparske instalacije trebale biti gotove zadatak je uspješno stiglo dovršiti njih četvero. 

– Nalazili smo se poslije nastave, uglavnom subotom, ali i oduzimali od drugih sati kako bi uspjeli na vrijeme završiti naše radove. U procesu smo dobili potpunu slobodu izrade, zbog čega smo radili s velikim užitkom, kaže nam Hanna.  

Foto: http://www.mojarijeka.hr/

Izdvojeni članak

Najstariji na svijetu: Sa 96 godina diplomirao na Studiju za umjetnost i dizajn

I struka prepoznala njihov rad 

Voditelji trgovina otkriva nam Hanna, bili su u stalnom kontaktu s njihovim mentorima tako da su u svakom trenutku znali kako napreduju radovi mladih kreativaca. U mjesec dana koliko im je trebalo da svoje projekte privedu kraju dali su najbolje od sebe, a ideja im kažu nikada ne nedostaje. Uloženi trud i ideju prepoznala je i struka te stručni žiri u sastavu umjetnika i ljudi iz riječke Turističke zajednice te Grada Rijeke koji su umjetnički izlog Hanne, Emilly, Karle i Patrika nagradila prvim mjestom i nagradom u iznosu od 3 tisuće kuna. 

– Ova nagrada za cijeli naš tim predstavlja nešto doista posebno, pogotovo zato što je ovo prvi put da su u ovaj projekt uključeni i učenici kiparskog dizajna. Prvi put smo u projektu, a rad nam je proglašen najboljim. Predivan osjećaj i velika čast za nas, vjerujem i za našu školu, zaključila je Hanna i dodala kako je divan osjećaj proći ulicama svoga grada i u izlozima vidjeti svojih ruku djelo i znati da je priznato i cijenjeno od struke.

Foto: http://www.mojarijeka.hr/

Učenici riječke škole združili snage i uredili izloge za 18 trgovina u svome gradu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap