Pretraga

Učenici škole u kojoj se dogodio masakr vraćaju se u klupe: U školu stiže i prosvjetna inspekcija

A- A+

Učenici OŠ Vladislav Ribnikar vratili su se danas na nastavu u obje smjene, nakon što je 3. svibnja došlo do pucnjave u kojoj je 13-godišnji učenik pucao po svojim vršnjacima i zaposlenicima škole. Povratak u školu bio je moguć od 10. svibnja, kada su se u klupe vratili oni koji su na to bili spremni. Nema ocjenjivanja i ispitivanja, školu čuva šest policajaca, a danas bi ondje trebala doći i prosvjetna inspekcija.

OŠ Vladislav Ribnikar

OŠ Vladislav Ribnikar | screenshot: Google Maps

U OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu ovog je ponedjeljka počela nastava u obje smjene uz prisustvo šest policajaca, prenosi Kurir.rs. Učenici koji nisu spremni na povratak smiju ostati kod kuće i uz roditeljsku ispričnicu neće imati upisane neopravdane.

Nema ocjenjivanja i ispitivanja učenika

Podsjetimo, 3. svibnja u toj je školi 13-godišnji učenik pištoljem zapucao po vršnjacima i zaposlenicima škole. Tog je dana ubio osmero školaraca i školskog zaštitara, a ranio još šestero učenika i nastavnicu. Prošlog tjedna od posljedica ranjavanja preminula je još jedna učenica, čime je broj ubijenih povećan na deset. Počinitelj se trenutno nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i mlade u Beogradu.

Prema pisanju portala Kurir.rs, škola od danas nastavlja s radom po programu bez ocjenjivanja i bez ispitivanja samih učenika. Ali bi se trebalo ponovno oglašavati školsko zvono koje nije bilo u funkciji od 10. svibnja, kada su se učenici koji su na to bili spremni, počeli vraćati u školske klupe.

No, roditelji su ovih dana nezadovoljni odnosom škole i obrazovnih vlasti prema učenicima. Traže da nastava u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ završi zaključno s 3. svibnjem, kada se dogodio masakr. Ističu i da je sve što se događalo u školi nakon toga samo  pokušaj nasilnog uspostavljanja ‘normalnog’ stanja u školi. Od Ministarstva prosvjete dopisom su zatražili su hitnu suspenziju ravnateljice ove škole, školskog psihologa i pedagoga.

Izdvojeni članak
učenik u školskom hodniku, crno-bijela fotografija

Mnogi kažu da je dječak koji je počinio pucnjavu psihopat: Psihologinja kaže da je to pogrešno, evo i zašto

U školu stiže prosvjetna inspekcija

Kurir.rs saznao je da ovog ponedjeljka u školu stiže prosvjetna inspekcija. Roditelji djece koja su pohađala razredni odjel u kojem se dogodila pucnjava, prenosi isti portal, traže i da se u potpunosti izvrši rekonstrukcija tog događaja te da se o tome detaljno obavijeste sve zainteresirane strane. Traže i odgovor na pitanje što će biti s počiniteljem, u kojem su statusu njegovi roditelji te što će se poduzeti povodom predloženog renoviranja škole.

Zahtijevaju i odgovor na pitanje što će se poduzeti oko utvrđivanja odgovornosti osoba koje su u javnost iznijele listu imena djece iz razreda u kojem je dječak počinio ubojstva. Zatražili su i određivanje grupe za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti s roditeljima te izradu i usvajanje posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za učenike razreda u kojem je došlo do tragedije, uključujući i polaganje male mature.

Kurir.rs prenosi i da su roditelji tražili formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, otkrivanje i eventualno kazneno gonjenje i suđenje osobama koje putem društvenih mreža prijete djeci.

Podsjetimo, o nasilju učenicima i mentalnom zdravlju nakon ovog događaja u podcastu smo razgovarali sa psihologinjom Natašom Jokić Begić, podcast poslušajte na našem YouTube kanalu ili Spotifyu:

 

Copy link
Powered by Social Snap