Pretraga

Učenici i studenti dobili obavijest da moraju iseliti iz doma, a Grad Zagreb tvrdi da to nije istina

Uz studentske domove koji su većinom prazni otkako je krenula online nastava, prazni su i učenički domovi. Jedan od većih učeničkih domova u Zagrebu se nalazi u Novom Zagrebu, a uz učenike srednjih škola, imaju mjesta i za studente koji ne uspiju ostvariti prava na smještaj u studentskim domovima. Svi koji su se nalazili u domu su morali iseliti do 16. ožujka, kada je i počela online nastava.

Učenički dom Novi Zagreb; foto: Službena Facebook stranica doma

Koronavirus je drastično promijenio naš život, a najviše pitanja imaju oni koji su u domovima. Od pitanja plaćanja stanarine za ožujak i travanj, pa do problema sa stvarima studenata iz domova koji su se selili, do sličnog problema je došlo i u učeničkom domu Novi Zagreb.

Iako su svi učenici i studenti iselili iz doma, dom nije prazan.

– Svi učenici i studenti su dobili obavijest da moraju iseliti do 16. ožujka, a za ožujak smo dobili obavijest da ne moramo ništa platiti, a onima koji su platili će novac biti vraćen nakon što se stanje normalizira. Nisu najavili cijenu za travanj, pretpostavljam zato što još ni ne znamo hoćemo li se vratiti u dom do kraja godine s obzirom na to kakva je situacija. Znam samo da je studentima koji žive u prvom paviljonu došla obavijest da će se u njihov paviljon useliti korisnici jednog od staračkih domova,  kaže nam jedna učenica.

Javili smo se ravnateljici doma koja nas je uputila na gradski ured za obrazovanje, čiji odgovor prenosimo u cijelosti.

–  Slijedom Vašeg upita o navodnom iseljavanju učenika i studenata iz Učeničkog doma Novi Zagreb, slobodni smo izvijestiti da od 16. ožujka 2020. godine kada je započela provedba nastave na daljinu, u Učeničkom domu Novi Zagreb ne boravi nijedan učenik. Trenutno u Domu boravi 5 studenata. Ističemo kako nije točna tvrdnja da se učenici i studenti iseljavaju iz Učeničkog doma Novi Zagreb, no, slijedom činjenice da Učenički dom Novi Zagreb raspolaže sa 614 mjesta, a trenutno u njemu boravi samo 5 studenata, Grad Zagreb spreman je, u slučaju potrebe, staviti spomenuti učenički dom na raspolaganje drugim korisnicima kojima će biti potreban privremeni zamjenski smještaj.

Download [22.21 KB]

Razgovarali smo i sa studenticom u čiji paviljoni su smješteni novi privremeni stanari.

– Studenticama u prvom paviljonu je poslano da moraju doći po stvari zato što su tu sada smješteni korisnici jednog staračkog doma, a to je bilo javljeno dan prije zabrane napuštanja mjesta prebivališta. Nas nekolicina sada ima problem, ne možemo do stvari i ne znamo ni tko ih čuva, a ni gdje su. Stvari su odnesene iz soba, a odjeća u ormarima se navodno neće dirati, već će ‘zapečatiti’ ormare, no naknadno je javljeno da ne mogu garantirati ni da će to ostati u ormarima. I bit ćemo iseljeni kada napokon budemo mogli doći do stvari, dakle nema povratka u dom, zaključila je studentica.

A obavijest stanarima Učeničkog doma NZ da moraju iseliti stigla je i prije nekoliko dana mailom.

Učenici i studenti dobili obavijest da moraju iseliti iz doma, a Grad Zagreb tvrdi da to nije istina
Copy link
Powered by Social Snap