Učenici koji su sudjelovali u tučnjavi suspendirani su s nastave, a policija je utvrdila što se dogodilo

Tučnjava srednjoškolaca u Zadru dogodila se u četvrtak, a nakon što se utvrdilo da su obračun dogovorili učenici Strukovne škole Vice Vlatković, ravnatelj ih je privremeno suspendirao. Konačna odluka o sudbini učenika trebala bi se znati sutra, nakon Nastavničkog vijeća. Osim toga, policija je jučer podnijela i prekršajne prijave protiv četvorice zadarskih srednjoškolaca.

Screenshot: YouTube

Dogovorena tučnjava koja se dogodila između dvojice srednjoškolaca u Zadru eskalirala je u opći metež kada su se uključili i učenici koji su prvotno sve promatrali. Video je počeo kružiti internetom, a utvrđeno je i da su dva učenika koji su započeli obračun šakama učenici Strukovne škole Vice Vlatković. Tučnjava se nije dogodila u krugu škole, no to učenicima neće puno pomoći.

Ne bi bilo prvi put da se učenika isključi zbog tučnjave

Ravnatelj škole nam je to potvrdio i rekao da je odmah i suspendirao učenike. Konačna posljedica će se vjerojatno znati sutra.

[LiDraNo '18] Intervju s ravnateljem Strukovne škole Vice Vlatkovića koji je za svoj rad dobio i nagradu Grada Zadra

– Utvrdili smo da su učenici koji su “dogovorili” tučnjavu zaista naši učenici. Stoga sam odmah donio rješenje kojim sam navedene učenike privremeno “suspendirao” iz nastavnog procesa na 15 dana, odnosno do donošenja konačne pedagoške mjere. U srijedu će biti sjednica Nastavničkog vijeća koje će donijeti i konačnu odluku. Naš Pravilnik propisuje za tučnjavu, ne samo u Školi, već i izvan nje i mjeru isključenja s pravom polaganja razrednog ispita, ali ne bih želio prejudicirati odluku Nastavničkog vijeća, govori nam ravnatelj Tihomir Tomčić.

Ne bi ovo bio prvi put da je neki učenik isključen iz Strukovne škole Vice Vlatković zbog tučnjave koja se dogodila izvan prostora škole.

– Imali smo prije nekoliko godina jednu sličnu situaciju na autobusnom kolodvoru u Zadru i donijeli smo odluku o isključenju učenika s pravom polaganja razrednog ispita. Zašto smo strogi po tom pitanju i bez obzira što se to događa izvan školskog prostora? Ma jednostavno rečeno, to je nešto što se ne radi, što je ružno, opasno i što svakako treba izbjegavati. Naš temeljni zadatak je našim učenicima osigurati u Školi siguran život i uspješno učenje što i uspijevamo. Činjenica je da teško možemo spriječiti nešto što je netko naumio učiniti izvan Škole, ali bar trebamo pokušati preventivno djelovati, objašnjava Tomčić.

Policija podnijela prijave

Zadarska policija također je uključena u priču. Oni su dovršili kriminalističko istraživanje, nakon čega su protiv četvorice maloljetnika podnesene prijave.

Tučnjava srednjoškolaca u Zadru: Posljedica bi mogla biti čak i isključenje iz škole

Utvrdili su da su se dvojica maloljetnika međusobno sukobila. Jedan od njih ima 16, a drugi 15 godina. U sukob su se kasnije umiješala još dva maloljetnika od 17 i 16 godina.

– Protiv prve dvojice podnesen je optužni prijedlog zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja, te su im izdane i mjere opreza – zabrane međusobnoga približavanja. I protiv druge dvojice slijedi optužni prijedlog zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja, objasnila je Sonja Šimurina iz PU Zadarske za Radio Zadar.

Odgovori