Pretraga

Učenici u BiH će zbog štrajka profesora ostati bez zimskih praznika? ‘Ispaštamo, a nismo ništa skrivili’

A- A+

Profesori u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj već su više od tri tjedna u generalnom štrajku zbog premalih plaća, loših radnih uvjeta i nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Sada izgleda da se štrajk bliži kraju i učenici bi se idući tjedan trebali vratiti na nastavu, što je ujedno i zadnji tjedan prije zimskih praznika. No, učenici su dobili obavijest kako će se nastava održavati i za vrijeme praznika kao i na sam Božić kako bi se nadoknadili izgubljeni sati. Učenici se tome protive te su pokrenuli peticiju.

Foto: Unsplash

Učenici srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj u BiH više od tri tjedna nisu pohađali nastavu. Razlog ovog puta nije bila pandemija koronavirusa, nego kolektivni štrajk profesora u svim srednjim školama tog područja zbog premalih plaća, loših radnih uvjeta i nepotpisivanja kolektivnog ugovora, piše hercegovina.info.

– Sve se intenzivnije pokušavaju proturiti raznorazne dezinformacije kojima se među roditelje i učenike nastoji unijeti nemir pa ovim putem demantiramo sve pokušaje njihova zastrašivanja – učenici ni na koji način neće biti oštećeni! Propuštena nastava bit će nadoknađena, svi će dobiti priliku popraviti ocjene. Ne ovisi o nama koliko će štrajk trajati, ovisi o Vladi kada će nas pozvati na nastavak pregovora, poručili su tada iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tko je učenicima ukrao zimske praznike?

No, prema reakciji učenika, izgleda kako će ipak oni ispaštati. Dobili su obavijest kako se idući tjedan vraćaju na nastavu, što je ujedno i posljednji tjedan nastave prije zimskih praznika. U obavijesti se također navodi kako će se nastava održavati i za vrijeme zimskih praznika kako bi se nadoknadili izgubljeni sati. Upravo zbog toga učenici su pokrenuli peticiju.

– S obzirom da se nalazimo u županiji čiji su stanovnici većinski Katolici, smatramo kako bi bilo u redu da provedemo božićno vrijeme sa svojim prijateljima i bližnjima. Smatramo da nismo odgovorni za štrajk kojim smo bili pogođeni tri tjedna jer nismo odgovorni ni za jednu od točaka zbog kojih se provodio štrajk, poručili su učenici.

Izdvojeni članak
covid potvrda

Učiteljski sindikat najavio štrajk zbog COVID potvrda: U dopisu malo pljuju i po cjepivu

‘Mi učenici nismo ništa nikom skrivili i opet najviše ispaštamo’

Smatraju da je štrajk bio neodgovoran i bezobrazan te da su mnogi učenici već isplanirali obiteljska putovanja za vrijeme praznika.

– 15 dana bez nastave? OK, kontam nema nastave imamo taj odmor. Onda dođe obavijest da će nastava početi? Opet kontam OK, nema problema otići ću u školu ionako je zadnji tjedan i mogao bih ispraviti ono što moram. I opet dođe obavijest, govore ići će se i preko božićnog odmora. Mi učenici nismo ništa nikom skrivili i opet najviše ispaštamo. Zbog profesora mi gubimo naš božićni odmor koji smo trebali provesti s najbližima i obitelji, ali ne oni su odlučili drugačije, oni su odlučili da mi idemo u školu za vrijeme božićnog odmora, vrijeme onoga blagdana koje je kršćanima drugo najvažnije u povijesti. I mi opet ništa nismo krivi, ali opet mi ispaštamo, stoji u pismu učenika kojeg su priložili uz onlin epeticiju.

Izdvojeni članak

Pokrenuta peticija za povratak u kazališta: Djeca su zakinuta za kulturne sadržaje već godinu i pol dana

‘Neki profesori nemaju osjećaja prema učenicima’

Dodali su, ako se i dogodi da će morati zimske praznike provoditi u školi, da će im se nagomilati loše ocjene jer neće imati volju za učiti.

– Donekle shvatiš da neki profesori nemaju osjećaja prema učenicima i provest će se nepravda. Dati će ti tri kontrolna u jednom danu i reći će ti imao si vremena učiti, što si radio svo ovo vrijeme? I opet kontam OK, profesori nemaju empatije za nas, njih učenici ne zanimaju, tu su samo radi njih samih iako uvijek kažu da su učenici njima broj jedan. Učenici se nikada nisu bunili, ali mislim da je vrijeme za promjenu, ono što bi sada trebalo je ići u školu do naših praznika, a kada praznici krenu ne ići i šutjeti, jer opet kažem mi nismo krivi i opet smo ispaštali i uvijek ćemo ispaštati iako oni to nikada neće priznati, a učenika će biti strah proturječiti nekom profesoru. Mi zaslužujemo neku pravdu, a ta pravda je da Božićne praznike provedemo sa svojim najbližim, zaključili su učenici.

Peticiju je za sada potpisalo skoro 3.500 ljudi.

učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap