Pretraga

Učenici u Jajcu se izborili: Neće biti ni podjela ni gradnje nove škole

A- A+

Nakon što su se učenici u Jajcu žustro suprotstavili ideji oko izgradnje škole koja bi djelovala prema bosanskome planu i programu, u svom su naumu i uspjeli. Kako prenose bosanski mediji podjele među Jajčanima neće biti, a izgradnja škole neće biti sprovedena.

screenshot, Facebook

Izdvojeni članak

Učenici u Jajcu bore se protiv političara koji ih žele podijeliti po školama

Iako im nitko nije vjerovao da će uspjeti, mladi Jajčani o kojima smo u srpnju pisali, uspjeli su u svojoj borbi protiv tamošnjih vlasti koje žele podjelu među učenicima. Djeca u Jajcu smatraju kako su podjele nepotrebne. Kako su navodili, u njihovom se gradu suživot gradi bez ijednog incidenta vezanog za vjersku ili etničku pripadnost, a tome, priznaju, mogu svjedočiti i policijski izvještaji.

Izgradnja nove škole za Bošnjake je obustavljena, a sljedeće bi se školske godine kako je potvrđeno iz Ministarstva Srednjebosanskog kantona, u svim bi se školama Srednjobosanskog kantona trebalo urediti pitanje vezano za nacionalne grupe predmeta i pravni akti vezani za grb u svjedočanstvima.

Kako prenosi tamošnji portal Buka, učenici Jajca uspjeli su uz podršku medija i predstavnika međunarodnih institucija, a svoje zadovoljstvo ne skrivaju.  

Premda još ne postoji službeni papir oko obustavljanja izgradnje škole, dugogodišnji studentski aktivist iz Jajca Samir Beharić tvrdi kako je to riješena stvar. Iako je bio u kontaktu s tamošnjim političarima, nikada nije postojala naznaka sve do ovih dana da bi se to moglo dogoditi. Kako tvrdi Beharić, ovo je velika stvar za učenike koji su uspjeli bez podrške profesora, roditelja i lokalne zajednice.

Copy link
Powered by Social Snap