Pretraga

Učenici u PGŽ ne žele za vodoinstalatere, vrtlare, autolimare

A- A+

U školama Primorsko – goranske županije nitko ne želi učiti za vodoinstalatere, autolimare, vrtlare ili pak pedikere. Upravo zato školski će se programi mijenjati. Na tržištu rada postoji potražnja za stolarima i tapetarima, stoga će se ta zanimanja stipendirati. Novi smjer u Medicinskoj školi je nutricionist, a zasad ni jedna škola neće imati prijemni ispit.

Primorsko-goranska županija

Na konferenciji za novinare župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin predstavili su prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednje škole za školsku godinu 2015./2016.

Nitko ne želi u vodoinstalatere, autolimare, vrtlare…

U sljedećoj školskoj godini bit će otvoreno 3.064 mjesta za 122 razredna odjela u srednjim školama. Primorsko-goranska županija obrazuje učenike u sto programa: šest gimnazijskih, 37 četverogodišnjih strukovnih, 37 trogodišnjih strukovnih, 12 umjetničkih i osam za djecu s teškoćama u razvoju.
Budući da se interesi budućih srednjoškolaca uvelike razlikuju od postojećih školskih programa, PGŽ je Ministarstvu poslala brojne novosti na verifikaciju. Naime, za određene programe već se godinama nitko nije javio, stoga su promjene nužne.

– Za smjerove kao što su elektroinstalater, vodoinstalater, pediker, elektromehaničar, autolimar, vrtlar, ali i tehničar za jahte i marine nije uopće bilo prijava. Za stolare se prijavilo svega pet učenika, a za mesare četiri. Odlučili smo zbog toga drugačije organizirati neke programe i razrede. Tako će u Pomorskoj školi u Bakru biti više razreda nautičara, a ove godine neće biti posebnih programa za jahte i marine, rekla je Stilin.

U Medicinskoj školi uvodi se novi smjer – nutricionist, a zbog potrebe za zanimanjem tapetara, Ministarstvu je poslan i prijedlog da se ponovo uvede program za njihovu izobrazbu. U Drvnoj industriji Klana postoji potražnja za tapetarima, no nemaju se gdje školovati. Upravo zato spremni su stipendirati školovanje tapetara i stolara za svoje potrebe.

Izdvojeni članak

Uvodi se prijamni ispit na upisu u pojedine srednje škole

Prijemnih ispita zasad nema

Prijemnih ispita za srednje škole, prema informacijama koje su zasad na raspolaganju, u ovoj školskoj godini neće biti, ističe Stilin. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dosad nije dalo detaljne upute za njihovu provedbu.

Na upit novinara o preseljenju Medicinske škole pročelnica Stilin rekla je da je upravo u tijeku natječaj za završetak radova na unutarnjem uređenju Strojarske i brodograđevne škole u koju bi se selila Medicinska škola. Za opremanje Medicinske škole u proračunu je predviđeno 700 tisuća kuna, a selidba se očekuje unutar sljedećih 10 mjeseci.

Ove godine osmi razred u PGŽ završava gotovo 2.400 učenika. Župan Komadina zaključio je da izvješće pročelnice Stilin jasno pokazuje da za svu srednjoškolsku djecu ima mjesta i da bi kroz politiku upisa trebalo voditi računa da djeca ne padaju prve razrede, već upišu programe koje mogu završiti.

Učenici u PGŽ ne žele za vodoinstalatere, vrtlare, autolimare
Share via
Copy link
Powered by Social Snap