Pretraga

Učenici XV. gimnazije godinama uplaćuju novac, a ne znaju u koju svrhu

A- A+

Srednjoškolsko obrazovanje bi trebalo biti besplatno za sve srednjoškolce, ali to u nekim slučajevima nije tako. Županije pojedinim srednjim školama daju suglasnost za uvođenje participacija kojima se pokrivaju troškovi posebnih usluga. U slučaju XV. gimnazije učenici ne plaćaju participaciju, ali svejedno svake godine odvajaju određeni iznos za koji ne dobivaju nikakvu potvrdu.

Nadaleko cijenjena zagrebačka XV. gimnazija, jedna od najboljih škola u Hrvatskoj već dugi niz godina uzma novac od roditelja i učenika te im ne izdaje nikakvu potvrdu za to. Za ovaj tip uplata, MIOC ne treba dozvolu Grada Zagreba koji je osnivač škole, već je dovoljna odluka Vijeća roditelja i Školskog odbora, no ta uplata ne smije biti obvezujuća, ali je obvezujuće izdavanje potvrde.


Izdvojeni članak

Čistka u školama: Zbog korupcije smjenjeno već devet ravnatelja

Škola tvrdi jedno, a učenici drugo

– Naši učenici nisu nikada prilikom upisa plaćali participaciju. Novac od učenika, u iznosu od 50 kuna, odlukom Vijeća roditelja i Školskog odbora, za fotokopiranje, održavanje stroja za fotokopiranje, papira za printanje, školskih zadaćnica te araka papira za pisanje pismenih uradaka, uplaćivao se isključivo na žiro račun škole o čemu postoje uplatnice za svaki razred, napisla nam je Snježana Žibert, zamjenica odnedavno bivše ravnateljice Veronike Javor za čijeg se madata prikupljao novac.

Unatoč riječima Snježane Žibert, učenici XV. gimnazije tvrde kako potvrdu nikad nisu vidjeli te da je novac išao ravnateljicama na ruke. Uz to su naveli kako papira za printanje skoro nikada nema te da ne dobivaju nastavne materijale uz objašnjenje kako nema dovoljno papira koji su navodno platili. Žibert je istaknula kako ove godine učenici nisu uplaćivali iznos od 50 kuna te da sve printane ili fotokopirane materijale dobivaju na račun škole.

– Svake godine izmisle novi razlog zbog kojeg od nas uzimaju novac, a potvrde o uplati nikad nismo vidjeli, rekao nam je maturant XV. gimanzije.

Izdvojeni članak

MIOC uveo e-imenike: Ravnateljica oduševljena, učenici frustrirani

Potvrde su obavezne, ali ih MIOC ne izdaje

Unatoč činjenici da ovakav tip uplate nije obvezujući, na učenike se svake godine vršio pritisak kako što prije moraju donijeti novac. Budući da se učenici i njihovi roditelji pitaju u koju svrhu odlaze uplate, jer potvrdama nema ni traga, poslali smo upit MZOS-u kako bismo provjerili zakonska pravila oko samih uplata i izdavanja potvrda.

– Participacije je potrebno razlikovati od prikupljanja novčanih sredstava koja se na razini školske ustanove utvrđuju u nepropisane svrhe, pa tako i za materijalne potrebe školske ustanove za koje je Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da se financiraju iz proračuna osnivača. S tim u svezi, potrebno je naglasiti da takva vrsta uplata za učenike i njihove roditelje ne može biti obvezujuća, ali ukoliko se uplata izvrši, djeci ili roditeljima potrebno je izdati potvrdu o njezinom izvršenju odgovorili su nam iz MZOS-a.

Bivša ravnateljica Javor je otišla u mirovini, nedugo nakon što je zbog kršenja zakona prosvjetna inspekcija uputila prijedlog školskom odboru da donesu odluku njenom razrješenju, što znači da je izbjegla bilo kakvu sankciju zbog nezakonskih postupaka.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap