Pretraga

Učenici zagrebačkog MIOC-a najbolji su mladi programeri u svijetu

Učenici prvog razreda zagrebačke XV. gimnazije osvojili su prvo mjesto na natjecanju American Computer Science Leagure u Denveru te se okitili titulom najboljih programera na svijetu. Petero Miočana pomelo je konkurenciju iz 200 škola diljem Europe, Azije i SAD-a, a po povratku u XV. gimnaziju dočekale su ih samo riječi hvale i čestitke.

Foto: srednja.hr

Zagrebačka XV. gimnazija, poznatija kao MIOC, još jednom je potvrdila svoju visoku reputaciju među hrvatskim, ali i svjetskim srednjim školama. Naime, učenici prvog razreda Adrian Beker, Vedran Kurdija, Robert Benić, Marin Knežević i Pia Ocvir na natjecanju American Computer Science Leagure održanom u Denveru bili su bolji od programerskih timova iz 200 škola diljem Europe, Azije i SAD-a, piše Večernji list.

Čak devetero učenika imalo stopostotni uspjeh na testu

– Cijelu godinu se pripremamo u sklopu nastave, bili smo dobri na pretkvalifikacijama, ali smo bili i iznenađeni rezultatom koji smo postigli, izjavio je za Večernjak državni prvak iz informatike i matematike Adrian Beker.

Svega su se tri hrvatske srednje škole natjecale za finale u Denveru i ponovno je zagrebačka gimnazija bila najbolja. Mnoge nije iznenadilo što je upravo MIOC bio na tronu, pogotovo zbog činjenice da je natjecanje unutar te škole trajalo više od planiranoga.

– Imali smo devet učenika sa sto posto riješenim testom, a broj smo morali smanjiti na pet. Na kraju smo to napravili pripetavanjem, objasnio je za navedeni izvor ravnatelj XV. gimnazije Josip Harcet.

Miočani uz zlato osvojili i srebro

American Computer Science Leagure nije tip natjecanja na kojemu istaknute persone vrbuju nadarene učenike, no sigurno je da će genijalnoj petorci programera iz MIOC-a ovaj uspjeh dobro doći, kao i otvoriti vrata za brojna druga natjecanja na kojima će ih možda uočiti takozvani ‘head hunteri’.

Spomenuto natjecanje je trajalo tri sata, nakon čega su učenici imali pauzu pa opet nastavili s natjecanjem sljedećih 45 minuta. Prema riječima nadarenih Miočana, veliku ulogu u njihovoj pobjedi igrao je timski rad koji njima nije predstavljao nikakav problem.

Treba spomenuti i drugu petorku starijih učenika zagrebačke XV. gimnazije koja se našla svega korak iza pobjednika. Naime, Domagoj Bradač, Kristijan Štefanec, Kristijan Rupić, Nikola Pintarić i Leon Starešinić osvojili su drugo mjesto na ACSL-u u Denveru.

Učenici zagrebačkog MIOC-a najbolji su mladi programeri u svijetu
Copy link
Powered by Social Snap