Pretraga

Učenici zagrebačkog MIOC-a najbolji su mladi programeri u svijetu

A- A+

Učenici prvog razreda zagrebačke XV. gimnazije osvojili su prvo mjesto na natjecanju American Computer Science Leagure u Denveru te se okitili titulom najboljih programera na svijetu. Petero Miočana pomelo je konkurenciju iz 200 škola diljem Europe, Azije i SAD-a, a po povratku u XV. gimnaziju dočekale su ih samo riječi hvale i čestitke.

Foto: srednja.hr

Zagrebačka XV. gimnazija, poznatija kao MIOC, još jednom je potvrdila svoju visoku reputaciju među hrvatskim, ali i svjetskim srednjim školama. Naime, učenici prvog razreda Adrian Beker, Vedran Kurdija, Robert Benić, Marin Knežević i Pia Ocvir na natjecanju American Computer Science Leagure održanom u Denveru bili su bolji od programerskih timova iz 200 škola diljem Europe, Azije i SAD-a, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Višestruko nagrađivani maturant iz zagrebačkog MIOC-a pomeo konkurenciju na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi

Čak devetero učenika imalo stopostotni uspjeh na testu

– Cijelu godinu se pripremamo u sklopu nastave, bili smo dobri na pretkvalifikacijama, ali smo bili i iznenađeni rezultatom koji smo postigli, izjavio je za Večernjak državni prvak iz informatike i matematike Adrian Beker.

Svega su se tri hrvatske srednje škole natjecale za finale u Denveru i ponovno je zagrebačka gimnazija bila najbolja. Mnoge nije iznenadilo što je upravo MIOC bio na tronu, pogotovo zbog činjenice da je natjecanje unutar te škole trajalo više od planiranoga.

– Imali smo devet učenika sa sto posto riješenim testom, a broj smo morali smanjiti na pet. Na kraju smo to napravili pripetavanjem, objasnio je za navedeni izvor ravnatelj XV. gimnazije Josip Harcet.

Izdvojeni članak

Ravnatelj XV. gimnazije otkrio tajna uspjeha Miočana na maturi

Miočani uz zlato osvojili i srebro

American Computer Science Leagure nije tip natjecanja na kojemu istaknute persone vrbuju nadarene učenike, no sigurno je da će genijalnoj petorci programera iz MIOC-a ovaj uspjeh dobro doći, kao i otvoriti vrata za brojna druga natjecanja na kojima će ih možda uočiti takozvani ‘head hunteri’.

Spomenuto natjecanje je trajalo tri sata, nakon čega su učenici imali pauzu pa opet nastavili s natjecanjem sljedećih 45 minuta. Prema riječima nadarenih Miočana, veliku ulogu u njihovoj pobjedi igrao je timski rad koji njima nije predstavljao nikakav problem.

Treba spomenuti i drugu petorku starijih učenika zagrebačke XV. gimnazije koja se našla svega korak iza pobjednika. Naime, Domagoj Bradač, Kristijan Štefanec, Kristijan Rupić, Nikola Pintarić i Leon Starešinić osvojili su drugo mjesto na ACSL-u u Denveru.

Copy link
Powered by Social Snap