Pretraga

Učenik iz Zagreba najbolji je mladi mehaničar: Predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom finalu

A- A+

Od svih učenika koji se školuju za automehaničara, samo njih osam prošlog vikenda odmjerilo je svoja znanja i vještine na prvom državnom Young Car Mechanic natjecanju. Titula ovogodišnjeg najboljeg mladog mehaničara pripala je Janu Makarunu iz Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba te će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom finalu u Mađarskoj.

Foto: Young Car Mechanic

Ovo je prvo izdanje natjecanja Young Car Mechanic u Hrvatskoj. Radi se o međunarodnom natjecanju mladih mehaničara i mehatroničara, polaznika srednjih strukovnih škola, a glavni je cilj promicanje pozitivne slike među mladima u struci mehaničara automobila, razmjene iskustava i metoda učenja te pronalaženje mladih talenata u području mehanike i usluge automobila.

Učenik iz zagrebačke škole predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom finalu u Mađarskoj

Naših osmero učenika ove godine su se natjecali za titulu najboljeg mladog mehaničara, a pobjedu je odnio Jan Makarun pod mentorstvom Julije Lesjak iz Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba. Ovom pobjedom Jan si je osigurao mjesto na međunarodnom finalu u Mađarskoj, koje se održava od 24. do 26. lipnja gdje će predstavljati Hrvatsku.

– Jako sam uzbuđen što sam uspio pobijediti. Za mene je to velika nagrada, ali i velika prilika. Vjerujem da će pobjeda na državnom natjecanju imati ogroman utjecaj na razvoj karijere. Učinit ću sve što je u mojoj moći da dostojanstveno predstavljam našu zemlju na međunarodnom finalu, rekao je Jan.

Drugo mjesto osigurao je Viktor Beligoj, predstavnik Industrijsko-obrtničke škole iz Nove Gradiške i to sa samo jednim bodom manje. Na trećem mjestu našao se David Magličić, također predstavnik Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba, s istim brojem bodova kao i drugoplasirani Viktor, no slabije vrijeme koštalo ga je lošijeg plasmana.

Izdvojeni članak

Marijana je prva djevojka koja je pobijedila na međužupanijskom natjecanju automehaničara

Nagrade od šest do 14 tisuća kuna za škole

Koliko je situacija bila napeta pokazuje i četvrtoplasirani Ivan Šobak iz Srednje škole Konjščina koji je imao samo jedan bod manje od drugoplasiranog. Svojom pobjedom učenici su za svoje škole osigurali vaučere u vrijednosti od 6.000 do 14.000 kuna.

– Vrlo je važno da mladi ljudi mogu njegovati svoje strasti i razvijati vještine. Inter Cars to savršeno razumije i podržava nas u našem svakodnevnom radu kako bismo studentima pomogli u razvoju njihove karijere i profesije. Kako će naša industrija izgledati u velikoj mjeri ovisi o tome kako ćemo se brinuti o tim mladim ljudima, samo su neke od riječi mentora učenika.

Izdvojeni članak

Završilo je natjecanje srednjoškolaca, ovo su imena najboljih učenika u svakoj disciplini

Od 150 prijavljenih samo njih osam došlo je do državnog natjecanja

Samo natjecanje započelo je prvim krugom natjecanja putem YCM online platforme za testiranje, održanim 9. ožujka, kojemu je pristupilo nešto manje od 150 učenika iz čitave Hrvatske, nakon čega je uslijedio drugi krug održan 6. travnja, također preko YCM online platforme za testiranje. Time su dobili osam finalista koji su odmjerili svoje praktično znanje i vještine na državnom finalu.

– Samo finale održano je u dva dana, pri čemu su učenici tijekom prvog dana zadatke rješavali na pet, a drugog dana na tri modula. Samom početku natjecanja prethodio je uvodni dio u kojem su partneri natjecanja ukratko predstavili svoj brend i radni zadatak, te poželjeli svima sreću. Osim naših partnera dobavljača, uvodnu riječ održali su kratko i Petar Kovač iz Auto Hrvatske te Mirko Rugle, CEO Inter Cars Hrvatska, poručili su iz YCM-a.

Kako je natjecanje izgledalo, možete pogledati u velikoj fotogaleriji na ovoj poveznici.