Pretraga

Učenik sebi i drugima uz prijetnje stavljao skalpel pod grlo: Poznat epilog stravične priče iz Osijeka

A- A+

Buru u javnosti prošlog je tjedna izazvala vijest iz osječke OŠ Tin Ujević. Tamošnji učenik F.K. (12) iz pribora za tehnički izvadio je skalpel i najprije ga stavio sebi pod grlo, a potom i drugom đaku te prijetio da će ubiti kolege. Dogodilo se to u srijedu, a ovaj nemili događaj bila je ‘kap koja je prelila čašu’ jer je prema riječima roditelja učenika dječak sustavno maltretirao svoje kolege. Učenici su zbog toga prošli tjedan bojkotirali nastavu, a za problem je pronađeno privremeno rješenje.

Ilustracija; screenshot: YouTube

Kako piše Glas Slavonije koji je i prvi objavio ovu stravičnu priču, tek su se jučer učenici osječke Osnovne škole Tin Ujević vratili na nastavu. Podsjetimo, roditelji čija djeca navodno već godinama trpe nasilje od strane 12-godišnjeg kolege F.K. odlučili su da djecu neće slati u školu dok se problem (koji je kulminirao prijetnjama skalpelom) ne riješi. Kako kažu, sve iz straha za sigurnost svoje djece.

Nasilni učenik uklonjen iz razreda

Izdvojeni članak

Neviđena scena u osječkoj školi: Učenik izvadio skalpel i prijetio da će ubiti kolege i sebe

Za ovaj problem pronađeno je prijelazno rješenje: učenik je krenuo s nastavom ‘jedan na jedan’ koju odrađuje sa stručnom službom, i to u suprotnoj smjeni od one koju polazi njegov razred.  Tako bi trebalo ostati sve dok se učenik ne premijesti u drugu školu.

– Ovaj tjedan taj će učenik imati nastavu od 8 do 11.30 sati, a to bi trebalo biti tako sve dok se za njega ne pronađe mjesto u Osnovnoj školi Vijenac, odnosno u Odjelu za djecu s poremećajem u ponašanju. To rješenje za sada nam se čini dobro, no vjerujte da smo još uvijek svi u strahu i većina nas svoju će djecu voditi u školu, što je apsurdno u petom razredu, kazala je majka jedne učenice, Kristina Knežević.

Dodaje, F.K. je već jednom otišao iz razreda, ali je vraćen. Ako se to opet dogodi roditelji su spremni na novi bojkot, ali i premještanje djece u drugu školu.

Škola traži intervenciju Ministarstva

Izdvojeni članak

12-godišnjaka brutalno pretukli razredni kolege: Mama tvrdi da škola štiti nasilnike, a ravnatelj da nasilja dosad nije bilo

Glas Slavonije piše kako je majka F.K. suglasna da se dječak prebaci u drugu školu te ga još rujna dijete u Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Osijek. No, premještaj u poseban razred druge, OŠ Vijenac, bit će prije rujna 2019. moguć samo uz intervenciju Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ravnateljica OŠ Vijenac, Vesna Vrbošić, kaže kako ‘prije ekipiranja stručne službe nikakvi premještaji ne dolaze u obzir’.

– Mi imamo jedan razredni odjel s učenicima s poremećajima u ponašanju. Ministarstvo nam nije odobrilo stručnu službu iako smo više puta slali zamolbe da nam odobri stručnog suradnika, socijalnog pedagoga i dopunu rada psihologa jer na te službe ta djeca imaju pravo. Ipak, to nije odobreno duže od godinu dana, a hoće li se sad odobriti, vidjet ćemo. Očigledno je sve trebalo dospjeti u medije da se MZO ‘probudi’, kazala je Vrbošić za Glas Slavonije i izrazila nadu da će Ministarstvo shvatiti situaciju odobriti stručnu službu

Učenik sebi i drugima uz prijetnje stavljao skalpel pod grlo: Poznat epilog stravične priče iz Osijeka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap