Pretraga

Učenik u školi pao i slomio kost, pa dobio odštetu od 60 tisuća kuna

A- A+

novilist.hr

Izdvojeni članak

Vrhovni sud donio kontroverznu odluku?

Hodajući hodnikom jedne osnovne škole u Rijeci učenik se poskliznuo na lokvu čaja koja je bila u hodniku, pao i slomio bedrenu kost. Nakon toga je proveo tri tjedna u bolnici, a roditelji su odlučili tužiti školu u kojoj se nesretni slučaj dogodio. Ovih dana je Osnovna škola Gornje Vežice tako izgubila parnicu protiv roditelja i mora učeniku isplatiti gotovo 60 tisuća kuna.

U riječkoj Osnovnoj školi Gornje Vežice učenik je prije tri godine pao i slomio bedrenu kost. Roditelji su se odlučili na parnični postupak tuživši školu, a nakon ulaganja žalbi od strane škole na previsoku prvotnu presudu Općinskog suda, stigla je i konačna prvostupanjska presuda Županijskog suda u Rijeci. Slučaj je riješen, a škola učeniku mora platiti 57.840 kuna zajedno s 10 tisuća kuna za parnične troškove.

Izdvojeni članak

Žališ se na svoju školu? Pokušaj pohađati jednu od ovih

Na prvu presudu se žalili, pa je proces trajao tri godine

Nakon što je pao zato što se poskliznuo na lokvu čaja, osnovnoškolac iz Rijeke je proveo tri tjedna u Dječjoj bolnici Kantrida. Roditelji su odlučili tužiti školu, a prvotnu presudu je donio Općinski sud u Rijeci, no tom presudom ni roditelji ni škola nisu bili zadovoljni.

Po prvotnoj presudi škola je roditeljima trebala isplatiti oko 70 tisuća kuna, no žalila se jer su smatrali tu odluku neosnovanom. Ta žalba je prihvaćena pa je iznos žalbe umanjen. Roditelji su s druge stane zahtijevali 12 tisuća kuna više od utvrđene naknade, no to je odbijeno.

Isplata iz proračuna grada

Nakon žalbe ovih dana je Županijski sud u Rijeci donio prvostupanjsku presudu i škola mora platiti dječaku, odnosno njegovoj obitelji gotovo 60 tisuća kuna.
Ovaj iznos će se isplatiti iz proračuna grada Rijeke, jer je Grad osnivač škole.

– Uvijek kad se tako nešto dogodi isplata ide iz proračunske zalihe. To je uobičajena procedura, kazala je za Novi List Sandra Sušanj, pročelnica Odjela riječke gradske uprave za odgoj i školstvo.

Nakon toga će gradu Rijeci financijska sredstva vratiti osiguravajuća kuća s kojom Grad ima sklopljenu policu osiguranja. Slučaj gornjovežničke škole nije presedan, no vrlo rijetko se dogodi situacija u kojoj roditelji tuže školu zbog ozljede djeteta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap